При сегашния темп Кипър може да очаква до края на юни да бъде ваксинирано 70 процента от населението

Цялото кипърско правителство се ваксинира днес срещу COVID-19 с ваксината на AstraZeneca в опит да насърчи имунизацията с препарата на фона на хладен обществен отзвук заради безпокойства около безопасността на ваксината, съобщи Ройтерс.

Някои държави ограничиха употребата на ваксината на AstraZeneca до определени възрастови групи или въобще спряха да прилагат този препарат, след като регулаторите на ЕС и Великобритания потвърдиха за възможна връзка на ваксината на AstraZeneca с редки случаи на кръвни съсиреци.

Осем министри, двама заместник-министри и трима други високопоставени служители получиха днес своите дози във ваксинационен център в столицата Никозия.

13 държави от ЕС са се споразумели за COVID паспортите

"Искаме да изпратим силно послание, че това, което е важно, е ваксинацията, а не самата ваксина", заяви президентът Никос Анастасиадис, който през януари се имунизира с ваксината на Pfizer/BioNTech.

Двама други членове на кабинета също вече бяха ваксинирани приоритетно въз основа на възрастта им.

Подобно на други държави от ЕС Кипър временно прекъсна в средата на март ваксинацията с препарата на AstraZeneca, но скоро след това я възобнови, след като Европейската агенция по лекарствата заяви, че ползите са много повече от потенциалните рискове.

Кипър разхлабва COVID мерките от 1 април

При сегашния темп Кипър може да очаква до края на юни да бъде ваксинирано 70 процента от населението и следователно да бъде придобит стаден имунитет, каза здравният министър Константинос Йоану.

До момента Кипър е регистрирал 53 254 инфектирани в коронавирус и 277 смъртни случая.

Източник: БТА