Заради пандемията над половин милион българи са имали затруднения с лечението си

Заради пандемията над половин милион българи са имали затруднения с лечението на заболяванията си. Най-вече поради страха да посетят болница. В отговор от „Пирогов” предлагат безплатни прегледи.

Кампанията се казва „Излез от изолацията”. Тя е насочена към хората, които продължават да отлагат срещата си със специалист, докато състоянието им не започне да изисква неотложна спешна помощ. Късното пристигане в болница обаче може да превърне едно лесно за овладяване заболяване в животозастрашаващо, казват лекарите.

Още тази събота в медицинския център на „Пирогов”, ще се провеждат консултации с лекар. Кабинетът няма да има никакъв досег с COVID- секторите, заявиха от лечебното заведение.

Проф. Златарева: COVID-19 рядко нанася трайни увреждания във времето

От началото на пандемията 72-годишният Борислав Константинов живее в почти пълна изолация.

„Страдам от много заболявания - диабет, рак на простата, рак в единия бъбрек, хипертония”, споделя Борислав Константинов.

За да не се зарази с COVID-19, Борислав прави всички прегледи с лекари само по телефона.

„Когато имах спешен случай, ме приеха. И планирана операция също си направих”, разказва Борислав.

В последната една година много от спешните случаи при пациенти с хронични или онкологични заболявания са можели да бъдат предотвратени, казват медиците, ако не беше страхът от пандемията.

Разпуснаха Оперативния щаб, брифингите остават

„Тази група от пациенти, с такъв тип заболявания, често достигат до болницата в много тежко състояние, в стадий, в който по-трудно се контролира това заболяване и трудно могат да се използват всички видове лечения при тях”, коментира доц. Добромир Сотиров.

Прегледите в „Пирогов” тази събота ще са на хора с признаци на жълтеница, както и на пациенти с рак на черния дроб, панкреаса, стомаха и червата.

„Възможност за ранен достъп, ранна диагностика и предприемане на съответното лечение и преодоляване на този страх, който е насаден в пациентите да избягват до последно лечебните заведения”, обясни доц. Добромир Сотиров.

35% от българите изпитват притеснения да посетят болнично заведение, показва и анализ на Националната пациентска организация. А 12 на 100 са срещали проблем с провеждане на лечението си поради ограничителните мерки покрай пандемията.

„Като практикуващ лекар съм се срещал с такива хора, които са за оперативно лечение, които са казвали: „Да, добре, но нека да мине сега това затваряне заради COVID-епидемията, нека да изчакаме да отворят”, разказва д-р Иван Вецев.

Така в последната година специалистите започват да отчитат странна тенденция. 

„В момента, в който мерките се отхлабят, хората лека-полека тръгват отново по лекари. И болниците се препълват”, обясни д-р Иван Вецев.

Съветът на експертите е хората с установени заболявания да не пропускат прегледите си на всеки 3 или 6 месеца.