Парадоксалното е, че в общината има села, които са на воден режим

Питейни води наводняват къща на жена от планинския град Елена. Потърпевшата е в безизходица и ни потърси за съдействие. Водата се събира в избеното й помещение. Поради тази причина не може да се направи ремонт, а и е застрашена конструкцията на сградата.

Обилен теч на питейна вода в Перник

„Мояето мазе от година и половина се пълни с вода. Тя, по мое мнение, идва от преливника. Искам да направя дренаж, но трябва да е сухо, за да се направи ремонт”, сподели потърпевшата Светлана Василева.

В община Елена имат проблем със сушата. Къщи в близост до дома на Светлана дори нямат питейна вода и ползват кладенци. За режима, в който са част от улиците в града, са наясно и от ВиК.

Спряха ли обилния теч на питейна вода в Перник?

„Наистина водата от резервоара си прелива. Това е в следствие на обилните дъждове и снегове, които паднаха. Всяко селце и махала в Еленския балкан си има свой водоизточник. Основният каптаж, така да се каже, „живна” едва тази зима, препълнен е”, обясни Стефан Минчев от „ВиК – Елена”.

Преливащата вода от каптажите обаче не може да се канализира. И изтича в канавката, а оттам и в домовете на хора, като Светлана.

Седми ден жители на родопско село са без вода

„Не мога да кажа дали водата дренира под пътя или това са подпочвени води. Единственото, което можем да направим, е да продълбочим допълнително канавката, за да поема и дъждовните води от ската отсреща”, добави кметът на община Елена Дилян Млъзев.