Най-близкия магазин, от който могат да си купят, е на 6 км

Пред истинско водно бедствие са изправени в родопското село Косово. Вече седми пореден ден жителите му са оставени без капка питейна вода. Причината е тежка авария на отвеждащия водопровод.

В дома на Венета Брук вода няма от миналата сряда и семейството й само търси начин да се справи с кризисната ситуация. „Трудно ни е, защото сме с две малки деца”, казва тя.

Жителите на селото няколко пъти се опитвали да се свържат с аварийния телефон на ВиК дружеството. „Препратиха ме към Пловдив. От Пловдив към Асеновград. Там ми казаха, че нищо не знаят и само ме прехвърляха от инстанция на инстанция”, разказва още Венета Брук.

Започва изграждането на нова водопреносна мрежа в Брестовица

В селото, в което до преди година хората се брояха на пръсти, сега почти във всяка къща има хора, преселили се от големите градове, за да се изолират от коронавируса. В Косово обаче няма магазин, от който да си купят минерална вода. Най-близкият е на 6 километра.

 

 

„Поне една водоноска да ни бяха предоставили, с която хората без автомобил да имат достъп до някаква вода”, казва една от живеещите в селото.

Там има и 6 къщи за гости, които ще трябва да отменят резервациите.

Най-малко 4 язовира ще бъдат изградени през следващите десет години

От ВиК обясниха, че авариите в района са две, и то в труднодостъпна местност. Преди ден отстранили едната, но минути по-късно основният водопровод аварирал на друго място.

„Има авария и запушване на водопровода. То е причинено от кореновите системи на дърветата”, заяви Антон Гълъбов, гл.инж. на ВиК-Пловдив.

От там уверяват, че до вторник вечерта проблемът ще бъде отстранен и от чешмите в Косово отново ще потече вода.