Това заяви кандидатът за премиер на ГЕРБ, след като президентът връчи на партията мандат за съставяне на правителство

Президентът Румен Радев връчи първия мандат за съставяне на правителство на коалицията ГЕРБ-СДС. Кандидатът за министър-председател на най-голямата парламентарна група в 45-ото Народно събрание Даниел Митов пристигна лично в сградата на президентството за връчването на мандата. Придружаваха го Десислава Атанасова и Томислав Дончев.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Митов подчерта, че ще направят опит да намерят подкрепа за кабинет от други партии.

"Уважаеми г-н Митов, в изпълнение на член 99 ал. 1 от Конституцията на Република България Ви възлагам да съставите правителство. Очаквам в 7-дневен срок да предложите състав на Министерския съвет, който да отговори на обществените очаквания за справедливост, социална ангажираност и икономически растеж. Правителство, което да ръководи ефективно страната и да я изведе от настоящата криза", заяви държавният глава. 

Борисов обяви министрите в проектокабинета „Митов” (ВИДЕО)

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов вече обяви имената на политиците, номинирани за министерски постове в евентуалния бъдещ кабинет. По закон, ако първата политическа сила не успее да събере подкрепа в парламента, следва втори опит със следващата партия - „Има такъв народ”. Ако се стигне до връчване на трети мандат, той се дава на политическа сила по преценка на държавния глава.

След връчаването на мандата кандидат-премиерът Даниел Митов говори пред медиите.

„В кабинета ни има хора с ясни биографии и добра професионална подготовка, които са готови от  първия ден от встъпването си в длъжност, ако бъдат одобрени, да влязат в ролята си и да се справим както с пандемичната криза, така и да прдложим мерки за икономическо възстановяване след нея”, заяви Митов. 

По думите му ГЕРБ ще търсят подкрепа от партииите, чиято идеология е най-близка до тази на формацията на Борисов. Такава е „Демократична България”, която ще бъде поканена на разговори, въпреки че вече обяви, че няма да даде подкрепата си за правителство на ГЕРБ/СДС.

"Ще поканим и групата на "Има такъв народ". Ще обмислим всички варианти за това какъв кабинет може да се състави. Винаги се правят компромиси, когато се говори за подкрепа и коалиционни формули. ОТ БСП и ДПС няма да търсим подкрепа", категоричен беше кандидатът за премиер.

"Надявам се, че в българския политически живот и в парламента може да се възстанови нормалното държавническо говорене и сериозното отношение към нещата. Кампанията отмина. Сега сме в период, в който трябва да се работи, необходим е стабилен кабинет", заяви още Митов.

Ако видят, че не намират необходимата подкрепа, ГЕРБ – СДС не изключват вариант да върнат мандата. „Всички опции са отворени. Няма да бавим излишно процедурата. В момента вече сме в период, в който трябва да се работи. България има нужда от стабилен кабинет и то бързо”, каза Митов.

Процедурата след връчване на мандата е ясно разписана в Конституцията. Партията, получила първия мандат, има седем дни, за да представи своя проект на правителство или да върне мандата на президента.

Ако предложението за премиер и кабинет на ГЕРБ бъде подложено за гласуване в парламента, но не получи одобрение,  президентът връчва мандат на следващата по численост парламентарна група – „Има такъв народ”. Те отново имат седем дни, за да предложат свое правителство.

Ако се стигне до връчване на трети мандат, той се дава по преценка на държавния глава.

Репортери: Ивелина Николова, Мариана Торманова

ВСИЧКО ЗА РАБОТАТА НА НОВИЯ ПАРЛАМЕНТ ЧЕТЕТЕ ТУК