Според експерти биохранитее и тези по БДС са несравними

От щандовете с биохрани, през Български държавен стандарт до рафтовете с имитиращи продукти – какво предлага пазарът и как да сме сигурни в качеството на храната си? По темата в предаването "Социална мрежа" говориха Албена Симеонова, председател на Българска асоциация “Биопродукти“ и Богомил Николов, председател на асоциация „Активни потребители“.

По думите на Симеонова изискванията не са консервативни, а по-скоро търсенето се е променило. Именно затова се е покачил броят на биопроизводителите.

Председателят на асоциация “Биопродукти“ обясни какво не трябва да съдържа един биопродукт - пестициди, химически торове или ГМО. 

Симеонова разясни още, че всеки продукт трябва да има на опаковката си листенце за биопроизводство и номер на сертифицираща организация.

Министерството на земеделието иска повече българска продукция в магазините

Албена Симеонова коментира, че компенсаторните плащания доближават биопродуктите до себестойността на останалите стоки.

"Има тенденция да се купуват все повече преработени храни – те имат по-дълъг срок на годност и оцветители", коментира Богомил Николов.

Мнението му е, че биопродуктите и тези по БДС са несравними.

Пред репортера Десислава Жаблянова собственикът на ферма Благовеста Василева сподели, че все повече българи търсят качествени продукти. И добави, че вече притежава първата в България сертифицирана кланица, от която излиза първокачествено телешко месо.

„В нашите консерви в буркан и в другите ни продукти няма никакви консерванти и подобрители. Не е лесно, но когато искаш да предлагаш качествен продукт, трябва да полагаш усилия“, категорична е Благовеста. Тя сподели, че нейни постоянни клиенти са майки, които искат да хранят децата си с продукти с доказано качество.

Целия материал гледайте във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.