На този фон в страната удължиха мерките в подкрепа на туристическия сектор

Турция е регистрирала през последното денонощие 61 967 нови случая на COVID-19, от които 2932 са със симптоми на болестта, а 362 души са починали от вируса, съобщи турският телевизионен канал НТВ, като се позовава на данни, обявени днес от министерството на здравеопазването. Това е най-големият брой жертви на вируса за денонощие от началото на пандемията.

Българска следа в разработката на турска ваксина срещу COVID-19

Броят на пациентите в тежко състояние е бил 3398, а общият брой на възстановилите се за последното денонощие - 52 213. През последните 24 часа в страната са направени 318 839 теста за коронавирус. Общият брой на случаите на коронавирус в Турция от началото на пандемията е 4 446 591, а 36 975 души са починали от болестта.

На този фон в страната удължиха забраната за съкращения на персонал и данъчните стимули за туристическата индустрия за още два месеца, за да помогне на икономиката, засегната от пандемията от коронавируса.

Турция връща мерки заради ръст на заразените с COVID-19

Новите мерки са предприети след ограничаване на публичните разходи и данъчни облекчения за бизнеса, въведени през март. Служителите, изпратени в принудителен отпуск, ще продължат да получават две трети от заплатата си до края на юни, посочи президенът Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от Анадолската агенция.

Над 3,5 милиона души са се възползвали от схемата за парични помощи при съкратено работно време през 2020 г., според правителството. Ердоган съобщи също, че намаленията на ДДС за туристическия сектор ще продължат до края на юни.

На фона на глобалните ограничения при пътуванията заради пандемията Турция преживя 70-процентен спад в броя на туристите през 2020 г. в сравнение с 2019 г., според официални данни. Приходите на страната от туризъм намаляха с 65 процента през миналата година.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК