Oт 3 май ще бъдат отворени заведенията за обществено хранене на открито

В телевизионно обръщение снощи гръцкият премиер Кириакос Мицотакис оповести пътна карта за възобновяването на определени обществени и икономически дейности след Великден, съобщи АНА-МПА.

Същевременно Мицотакис обяви, че пътуванията между отделните региони няма да бъдат позволени по Великденските празници. "Казвал съм, че целта ни е един безопасен Великден и едно свободно лято. Не може обаче първото да стане за сметка на второто. Затова по Великден не трябва да пътуваме", каза премиерът и обясни, че в района на столицата Атина и в големите градове все още има много носители на COVID-19, масовото придвижване на които може да разпространи вируса навсякъде, включително по островите и по селата.

Мицотакис обяви, че от 3 май ще бъдат отворени заведенията за обществено хранене на открито. Полицейският час ще започва един час по-късно - от 23 ч., а не от 22 ч. Работещите в заведенията ще бъдат длъжни да си правят самостоятелно тестове за коронавирус, ще има минимални разстояния между масите.

Мицотакис: Туристическият сезон в Гърция ще бъде открит на 15 май

От 10 май ще бъдат отворени началните училища и прогимназиите със същите мерки, които в момента се прилагат в гимназиите, сред които са и задължителните самостоятелни тестове на учениците, преподавателите и останалия персонал.

От 15 май ще бъде възобновен туризмът за онези посетители, които са ваксинирани или представят отрицателен тест за коронавирус. От същата дата ще бъдат разрешени пътуванията между регионите и ще бъдат възобновени определени дейности в сферата на културата.

Гръцкият премиер отново призова гражданите да се ваксинират масово. "Опасността не дебне във ваксините, а в болестта и болката", подчерта Мицотакис. Той съобщи, че от Страстната седмица ще бъде открита още една ваксинационна линия - за гражданите над 30 години, за да бъде изградена по-бързо стена на имунитет сред населението.

Източник: БТА