Депутатите разгледаха два сходни проекта на решения

Парламентът наложи мораториум на определени действия на държавните органи. „За” проекта на решение гласуваха 151 народни представители. 

Народното събрание наложи мораториум върху възлагането на концесии, включително определяне на концесионни възнаграждения, поемане и предоставяне на държавни заеми и др. Депутатите забраниха на държавните органи и да извършват разпоредителни сделки с недвижимо имущество, включително и на държавните болници.

Депутатите разгледаха два сходни проекта на решения за налагане на мораториум - единият на Корнелия Нинова, другият - на Мая Манолова. Впоследствие проектите бяха обединени от Правната комисия. Текстът на общия проект на решение също бе редактиран в пленарната зала.

НИНОВА И МАНОЛОВА: Коя първа поиска мораториум за кабинета "Борисов" 3?

От трибуната се чуха спорове, викове, имаше и аплодисменти. Първият сблъсък се очерта между лидера на БСП Корнелия Нинова и Йордан Цонев от ДПС.

В хода на дебата се повдигна и важният въпрос коя партия ще успее да предложи, но и да излъчи нов кабинет.

Съмненията, че проектът на решение за налагане на мораториум може да бъде атакуван пред Конституционния съд, предизвика скандал.

„След парламентарните избори кабинетът „Борисов 3” в оставка наистина ударно пристъпи и към раздаване на концесии”, заяви Мая Манолова от „Изправи се! Мутри вън!”.

„Трябва да сме особено внимателни, когато въвеждаме мораториум с решения на Народното събрание, защото Конституционният съд е поставил много ясни изисквания”, каза Атанас Славов от „Да, България”.

„Онзи ден с мен се проведе арогантен и нахален разговор: „оттегли това предложение, ще те подкрепим след една седмица, защото има няколко обществени поръчки и няколко концесии на плажове” – цитирам Йордан Цонев. Кой си ти, че ще казваш какво ще прави БСП?”, заяви Корнелия Нинова.

„Не съм произнасял такива думи. Най-малкото не бих си позволил да ги кажа на Корнелия Нинова”, коментира Йордан Цонев от ДПС.

Даниел Митов: Днес няма да върнем мандата

Покрай мораториума се стигна и до темата за мандата и съставянето на ново правителство.

„Ние от „Има такъв народ” ще подкрепим така наложения мораториум. Някои колеги умират да останат в този парламент на всяка цена, каквато и да е тя. Дали ще има служебен кабинет, дали ние ще върнем мандата или ще направим правителство, ще видите съвсем скоро”, каза Тошко Йорданов.

„Ние няма да участваме в това гласуване, защото то е противоконституционно и това е ясно на всички в тази зала. Ако искате да спрете всички концесии, всички сделки, всички назначения или да промените начина, по който се правят, вие трябва да направите правителство”, посочи Тома Биков от ГЕРБ.

ГЕРБ изпраща решението за мораториума в Конституционния съд

„Не можете да ни шамарите от трибуната, без значение дали го правите с думи или буквално. Знам, че ви се иска, но не е това начинът. Кризата я причинихте вие. Мораториумът в този му вариант не е противоконституционен, но дори и да е – компетентността не е ваша. Може да се произнесе Конституционният съд, дами и господа, не вие”, каза Николай Хаджигенов.

От името на правителството в оставка от трибуната говори  енергийния министър Теменужка Петкова. „Всякакви опити за въвеждане на обществото в заблуждение с налагане на мораториуми звучат смешно и жалко в очите на хората, които са ви пратили тук”, каза тя.

Изменения в правилника за работа на Народното събрание допълнително нажежиха напрежението.

От „Да, България” поискаха най-малко един път да три месеца да идват на изслушване главния прокурор. А от ДПС поискаха в НС да идват и председателите на ВКС и ВАС.

„Видя се мнозинството на главния прокурор”, коментира Христо Иванов.

„Когато Гешев дойде да представи доклада си, ние гласувахме против доклада и оттук в очите му поискахме оставката веднага”, каза Корнелия Нинова.

„Спокойно, главният прокурор ще дойде, ние ще подкрепим това предложение, но вие няма да продължавате да криете Лозан Панов от НС”, посочи Хамид Хамид.

Няколко часа след гласуването на мораториума, от ГЕРБ заявиха, че ще го атакуват пред Конституционния съд.