Пострадали няма, но материалните щети са големи

 Две паралелни независими разследвания се водят за влаковата катастрофа в Русенско. Четири цистерни с бензин дерайлираха между гарите Ветово и Сеново.

Няма пострадали хора, но материалните щети са големи. Освен прокуратурата, причините за инцидента търсят и от Специализираното звено за разследване на произшествия  в железопътния транспорт.

Товарен влак дерайлира в междугарието Ветово-Сеново (СНИМКИ)

Независимо от назначената от прокуратурата проверка, транспортното министерство изпрати един от най-добрите си експерти по разследване на влакови злополуки.

„След разчитане на контролните записи, които сме свалили, ще направим уточнение”, каза д-р инж. Бойчо Скробански.

Днес останалите здрави цистерни бяха изтеглени и транспортирани до гара Ветово. Започна операция за преточване на бензина от четирите обърнати вагона. Освен това, ще се проверява както състоянието на композицията, така и на железния път. Електронните устройства в управлението на локомотива ще покажат и каква е била скоростта на влака.В района максимално разрешената е 25 км/ч.

„Локомотивните бригади съответно твърдят, че скоростта се е движила от 16 до 18 км/ч, но това ще бъде проверено”, обясни Скробански.

Практиката показвала, че в повечето случаи причините за жп катастрофите са комплексни.

А вече второ денонощие пожарникари обливат с пяна района с тежката техника, за да предотвратят възпламеняване на цистерните. Оптимистичният срок за възстановяване на трасето е една седмица.

Репортер: Наталия Йорданова