Тя успя да превърне горчивите си преживявания в надежда за други

Виктория Бояджиева ни среща с една жена, която не просто успява да се пребори с личните си битки, но и да превърне горчивите преживявания в надежда за други. Малко след като Поли Троянова става майка, разбира, че детето й има тежко заболяване. Болничните пътеки й показват реалност, с която не може да се примири. В бунта си среща съмишленици и заедно превръщат недоволството в работа. Поли е една от 8-те силни жени в проект „За доброто“, които са превърнали своя горчив опит в мост за други. 

За нея всичко започва миналата година в разгара на пандемията. Малко, след като детето й навършва годинка, започва да получава епилептични пристъпи.  

„Неговата диагноза е ганглиоглиом. Това е кистозен тумор в левия темпорален дял. Започна се едно търсене и лутане. На всички родители са им такива историите. Всички са минали поне през 3-4 места, докато набавят необходимата медицинска помощ за децата им”, разказа жената.

И всички са се блъскали с парадокси. 

„Ето нас ни изписаха от първата болница, дадоха ни една ръчно написана рецепта за лекарства, които ги няма в България. И ни казаха той трябва да започне да ги пие след 3 дни”, сподели Поли.

От днес за утре деца и родители заменят грижливо подредения дом с болници.

„Има много мизерни места без необходимата апаратура. Не говоря само са счупени легла и паднала мазилка”, разказа жената.

Оказва се, че в болница „Св. Иван Рилски“ няма педиатрични легла, въпреки че голяма част от пациентите са деца. И това става повод Поли и останалите супер жени да запретнат ръкави, вместо да бързат да си тръгнат. 

„Започнахме една кампания „Легълца за оздравяване“ и закупихме легла за лечебното заведение”, сподели Поли Троянова.

Не всеки на мястото на Поли би се захванал с подобна инициатива. Повечето хора биха се свили, скрили. Част от доброволческите иницитиви, в които участва, се провеждат точно, докато детето й е пред операция. Вместо личният й проблем да я омаломощава, той й дава устрем.   

Основателят на проекта е Кремена Кунева.

„Не си тръгвайте от където и да било просто казвайки „не искам повече да се връщам”. Някое друго детенце ще дойде там утре”, споделя тя.

Целия репортаж гледайте във видеото.