В момента на инцидента той шофирал под въздействието на алкохол

Припомняме ви инцидент, който екипът ни следи още от месец февруари, тъй като имаше предположения в Горна Оряховица, че пиян шофьор, предизвикал катастрофа, може да бъде прикрит. Водачът е висш военен офицер и командир на поделение в града, а катастрофата е подобна на тази, при която загина Милен Цветков.

Инцидентът стана на 12 февруари около 07.00 ч. Лек автомобил удря отзад друга кола, спряла на кръстовище до пешеходна пътека. Потърпевш е Светлин Генов, който отива на работа.

„Добре, че имаше полицаи на място. Аз бях спрял и той ме премести метър и половина след удара”, разказа мъжът.

Този пътен инцидент се случва на оживено кръстовище в центъра на града до училище, където пресичат много деца. Полицията, която по стечение на обстоятелствата е дежурила там, е следила именно за безопасността на децата, които отивали на училище в този час.

Две коли блъснаха и убиха мъж на АМ „Хемус”

Късмет за Светлин Генов е, че опасният камшичен удар отзад е бил поет от автомобила му, който е с по-големи габарити. Колата, която е без спирачен път и причинява инцидента, е управлявана от офицер от Българската армия. Майор Атанас Колев е командир на местното химическо поделение. Според потърпешвия шофьор мъжът е бил неадекватен и агресивен.

Проверката на "Пътна полиция" показала 1,56 промила алкохол. Инцидентът е отразен на официалната страница на МВР-Велико Търново. По устав със случая се заема военната полиция и военната прокуратура, но майор Колев необезпокоявано ходи на работа и продължава да командва поделението. Получаваме сигнал, че офицерът продължава да шофира, въпреки че  книжката му е отнета. Решаваме да го попитаме и чакаме няколко дни пред поделението, но разбираме, че сме разкрити, а той ползва различни изходи, за да си тръгне. След една седмица игра на котка и мишка, все пак успяваме се срещнем с майора, въпреки че пилотни коли проверяват пред дома му, дали някой не го следи. Поискахме позицията му по случая.

Оказва се, че след като разбира, че е обект на журналистически интерес, майор Колев е подал рапорт за напускане. Сега отговорност ще му се търси от Военния съд.

От Министерството на отбраната отговориха на въпросите на NOVA в писмена позиция.

„Да, в Министерството на отбраната е постъпила информация за случая по установения ред. На 12 февруари 2021 г. майор Атанас Колев лично докладва на командира на Сухопътните войски за участие в пътно-транспортно произшествие с личен автомобил и констатирана с техническо средство от органите на МВР употреба на алкохол. Има образувано следствено дело, тъй като лицето е офицер”, пишат от ведомството.

Дете е с опасност за живота след катастрофа

Подобен тип пътни инциденти са изключително опасни, както за потърпевшия шофьор, така и за околните, коментират автоексперти. Въпреки това, от военното ведомство заявяват, че майорът не бил отстранен веднага, тъй като процедурата била такава. В края на март обаче стана ясно, че все пак майор Колев се е уволнил от армията по негово искане и от април не е командир на поделението в Горна Оряховица.