Това съобщават от МВнР

Министерството на външните работи обяви още един руски дипломат за персона нон грата и изисква пълно съдействие от руските власти по разследването на взривовете в наши складове за оръжие.

Преди дни прокуратурата изнесе данни, че руски интереси стоят зад четири експлозии в складове за боеприпаси. А днес руският посланик у нас беше извикан на разговори.

Захариева: Ще имаме много сериозен разговор с посланика на Русия у нас

След разговора с руския посланик у нас от МВнР излязоха с официална позиция. От нея става ясно, че България е поискала от Москва съдействие в разследването, за да  бъдат разкрити извършителите и предадени на съд. Освен това гоним още един дипломат. Светкавичен беше и отговорът на руското външно министерство, откъдето съобщават, че ще действат реципрочно.

Посланикът на Руската федерация беше извикан във външното ни министерство ден след като прокуратурата обяви, че руски интереси стоят зад четири експлозии в складове за боеприпаси у нас. Заподозрени са шестима руски граждани, пребивавали в България във времето около взривовете и опита за отравяне на оръжейния търговец Емилиян Гебрев. Още преди разговора, Екатерина Захариева беше категорична

„Искаме добри отношения, но не за сметка на националната сигурност на България. Това няма как да се случи без знанието на ръководителите на тези служби. Нямаме интерес да скъсваме дипломатически отношения с Русия”, каза Захариева.

Малко по-късно, на заседанието с министрите, премиерът в оставка също коментира темата.

„Техните туристи са добре дошли, нашият стокообмен с тях расте. Това е прекрасно. Дали сме възможност да си прекарват срещу транзитни такси газ. Но имаше и неща, особено за палежа в склада, беше извършен толкова професионално, че сега, когато подредиха целия пъзел, стана ясно, че той не е случаен. Няма да шпионстват тук! Толкова!”, заяви Борисов. 

Разследват руска следа във взривовете в заводи за боеприпаси у нас (ВИДЕО)

Скандалът около взривовете започна преди дни, когато Чехия официално обяви, че руски граждани стоят зад взривове в склад за муниции, където е имало и български стоки. Прага изгони рекордните 18 руски дипломати. Москва отговори с 20 изгонени чешки дипломати.

Днес говорителят на Кремъл Дмитрий Песков нарече позицията на България и Чехия неприемлива и обеща Русия да продължи да отговаря на подобни действия.

„Ще видите нашия отговор. Русия отговаря и ще отговори. Подобни неприемливи провокативни действия и неприемливи и безпочвени обвинения срещу Русия няма да бъдат оставени без отговор. Във всеки един случай нашите действия ще защитят нашите интереси”, заяви Дмитрий Песков.

Дали и кога ще последва отговор на решението на София да обяви още един служител на посолството на Русия за персона нон грата, предстои да разберем.