Ще стане ли подпорна стена - хотел?

 Нов инвеститор настоява да дострои хотела, станал известен като подпорната стена в местността „Алепу” край Созопол. Бизнесменът Стоян Василев обяви, че ще строи, защото иначе в района ще има екокатастрофа. Чака се обаче решението на Върховния административен съд, който да реши законни ли са постройките на плажа, или не.  

„Случйни турстисти, минувачи започват да протестират и да говорят откровени лъжи. Категорично мога да заявя, че „Алепу Вилидж” не е нерегламентиран. Няма да допусна да бъда шантажиран и изнудван от псевдоеколози”, каза Василев.

От така наречените от бизнесмена псевдоеколози е Радост Ценова.

„За нас псевдоактивистите, както ние нарекъл, е важно да се реши въпросът кое е подпорна стена, кое е хотел, кое е къщичка за птици”, каза жената.

Ще бъде ли разрушен строежът на „Алепу”

През февруари Бургаският административен съд обяви строежът за незаконен. Делото започна след протести и информация за дупки в закона, от които инвеститорите са се възползвали и вместо подпорна стена за свлачище, направили хотел.

Историята на парцела е от 2004 година, когато е купен. Тогава кмет на Созопол е Панайот Рейзи, а плажната ивица е продадена като ниви. Досега зад проекта стоеше „Главболгарстрой”, които  днес обявиха, че се отказват заради репутационни щети.

Освен общинар, новият инвеститор е и председател на местната Комисия по туризъм. Има бизнес в строителството и е брат на друг бизнесмен - Здравко Василев от "Биг Брадър”.

„Ясно е, че институциите са допуснали гаф. Това е безспорно и инвеститорите са се възползвали от това”, каза Здравко Василев.

Сега на ход е Върховният административен съд, който да реши подпорна стена ли  е хотелът и може ли да продължи строителството.