Това е най-тъжният ден от Страстната седмица

Православният свят отбелязва Разпети петък - най-тъжният ден от годината. Това е денят, в който Божият син е разпънат на кръста, за да изкупи греховете на хората.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Хиляди българи се събраха в храмовете и манастирите в цялата страна. Службите преминават при строги мерки срещу COVID-19.

Разпети петък е най-тъжният ден за Христовата църква. За това не се отслужват литургии, а се извършват т.нар. "царски часове". Песнопенията са посветени на страданията и кръстната смърт на Иисус Христос. По обяд в храмовете в цялата страна беше издигнат символичен гроб на Божия син и беше изнесена Плащеницата. През целия ден хиляди хора се поклониха пред нея. Нещо, което през миналата беше забранено заради COVID мерките.

Снимка: Благой Цицелков, NOVA

В храм "Св. Александър Невски" траурното шествие с Христовата плащеница тази година беше водено от брата на патриарх Неофит - Димитър Димитров, който е и диригент на хора в храма.

Поставена в центъра на храма, плащеницата се превръща в символичен гроб на Иисус Христос. Пред него се поклониха стотици хора. Мнозина бяха дошли с мотива не за себе си, а за всички българи, както и с желание да бъдем общност.

Снимка: Благой Цицелков, NOVA

„Смирението е важно, за да може човек да си даде сметка кои са важните неща, да може да приема нещата такива, каквито са и да чака по-добри дни”, каза една от посетителките на храма.

Румънски джебчии обират миряни в столични храмове

„Страст” на старобългарски език означава страдание - затова и тази седмица се нарича страстна. Ние възпоменаваме спасителните, кръстни страдания и кръстната смърт на нашия спасител господ Иисус Христос”, посочи ставрофорен иконом Кирил Попов от катедралния храм "Св. Неделя".

Снимка: Благой Цицелков, NOVA

Утре у нас за поредна година с правителствения самолет ще кацне Благодатният огън от Йерусалим. Той ще бъде разпространен в цялата страна. Централната служба пред храм-паметника „Св. Александър Невски” вероятно няма да бъде отслужена от Патриарх Неофит. В тесен кръг той ще посрещне празника в параклиса на Софийската митрополия.