Честванията започват тази вечер в Клисура

145 години от Априлската епопея. Тази вечер в центъра на Клисура имаше тържествена проверка, последвана от факелно шествие. Гости и жители на града станаха свидетели и на мащабна възстановка. Тази година заради съвпадането на датата с Разпети петък зарята беше отменена.

Стефан Нешев е един от мъжете, които ревностно пазят борбения дух в Клисура. Той е охранител на съдебната власт, но за трета поредна година се превъплъщава  в ролята на знаменосеца Иван Кондаков, който повежда клисурци на въстание.

„Изпитвам на първо място вълнение, защото ние сме потомци на тези велики хора. Хора, пренебрегнали най-милото, което имат - семействата си, имотите си, дори живота си, за да дадат свободата на нас - техните потомци”, казва той.

 

 

145-години по-късно борбата на клисурци е да възстановят едно от паметните места в града - параклиса „Свети Архангел Михаил”, от който започва въстанието. Николай Николов е един от доброволците направили костницата в храма. Жена от града, дарила четири икони, за да възстановят олтара.

„Това е частицата, онова, което остана от някогашната Клисура, защото представата за нея е останала само в книгите и в спомените. Ние нямаме нищо както останалите градове, които се славят със своите възрожденски къщи и архитектура. Тук всичко е изгоряло до основи”, коментира Николов.

Най-ценното, което пази градът, е автентичната камбана, която е възвестила началото на Априлското въстание.

„Нейната съдба е след потушаването. Тосун бей я отнася като трофей в Карлово, я по-късно - в Пловдив. След Освобождението клисурци си я откупуват и я връщат отново в родния си град”, каза Стоян Иванов - директор на Историческия музей в Клисура.