Страната навлиза в последна фаза от плана за справяне с пандемията

С 48 часа по-рано, Португалия навлиза в четвъртата и последна фаза от плана си за разхлабване на мерките срещу разспространението на коронавируса. Страната отваря границата си с Испания в събота, заяви португалският премиер Антониу Коща след заседание на правителството, посветено на мерките за борба с пандемията от COVID-19.

ЗА ПРЪВ ПЪТ ОТ АВГУСТ: Португалия без смъртни случаи от COVID-19 за 24 часа

Освен отварянето на границата с Испания, от утре в Португалия отново ще бъде възможно организирането на мероприятия като например сватби при спазването на ограничения за броя на присъстващите.

Ще бъдат разрешени и спортните мероприятия на открито и в спортните зали. Освен това, кафенетата, ресторантите, търговските обекти и местата на културата ще могат да работят по-дълго време.

Някои забрани обаче ще останат в сила. На баровете и дискотеките все още не се разрешава да отворят. Остава в сила и призивът на властите гражданите да си стоят у дома и да работят дистанционно, когато това е възможно.

13 държави от ЕС са се споразумели за COVID паспортите

"Ще останат в сила и ограниченията за пътниците, пристигащи в Португалия от страните, които са засегнати най-тежко от коронавирусната пандемия", изтъкна Коща. От тях се изисква да представят доказателство за направен тест за коронавирус с отрицателен резултат или да се поставят под карантина.

Източник: БТА