Той ще бъде разнесен във всички православни църкви

В 14 часа местно време събралото се множество в храма Възкресение Христово на Божи гроб в Йерусалим приветства слизането на Благодатния огън. А българска делегация го донесе у нас с правителствения самолет.

ВИЖТЕ СНИМКИ ТУК

За разлика от миналата година, богомолците бяха по-многобройни, тъй като ограниченията заради COVID-19 бяха облекчени. 

Заради COVID-мерките обаче нашите свещенослужители, начело с Врачанския митрополит Григорий, останаха на летището в Тел Авив. Посланикът ни в Израел получи огъня от църквата на Божи гроб и им го занесе.

Велика Събота е, православният свят очаква Възкресение Христово

 

Ритуалът по слизането на Благодатния огън обикновено привлича десетки хиляди поклонници на мястото, където се вярва, че е била гробницата на Исус Христос. Православните християни вярват, че слънчевите лъчи, които проникват през църковния купол, възпламеняват огън дълбоко в криптата. Това тайнство се смята за чудо на Велика събота и се случва всяка година преди Възкресение Христово. След пламването на Благодатния огън, гръцкият патриарх на Йерусалим запалва свещ от него и огънят се раздава на вярващите.

 

"И тази година Бог благослови да получим светинята, необходима ни в тези дни на изпитание, които преминаваме. Нека светинята бъде за просвещения, нека Божията благодат е върху целия народ", каза митрополит Григорий.

Много съм щастлив, че бях член на делегацията, посочи финансовият министър в оставка Кирил Ананиев, който също пътува до Израел.