Дипломация на ръба на нервна криза

Руски шпиони  стоят не само зад опита за отравяне на оръжейния търговец Емилиян Гебрев, но и зад взривовете в 4 склада за боеприпаси у нас в последните 10 години.  Всички те били предшествани от пожар, а експлозиите били задействани дистанционно. В два от случаите била унищожена продукция на фирма „ЕМКО”, собственост на Гебрев, обяви прокуратурата в началото на седмицата.

Русия забрани на високопоставени лица от ЕС да влизат в страната

„Целта на руските граждани е била пресичане на доставките на специалната продукция за Грузия и Украйна”, заяви Сийка Милева.

В официална позиция от „ЕМКО” отричат взривът през 2011 година в склада им край Севлиево да е предшестван от пожар. Такива данни не бяха открити и при първоначалното разследване, сочи справка на NOVA. „ЕМКО” отричат тяхна продукция да е била складирана и в сопотското село Иганово, където през 2015 година взрив разруши постройки на ВМЗ – Сопот. А руският външен министър Сергей Лавров излезе с остър коментар. По думите му, Москва не е обвинена само в убийството на Фердинанд през 1914-та година, което дава началото на Първата световна война.

„Самият времеви период - последните 10 години, показва, че или българската страна не е знаела нищо и сега, след като Чехия обяви за инцидента през 2014-та реши да засенчи чехите и да се върне обратно към историята. Или са знаели за  това през цялото време, но не са го оповестили публично по някаква причина”, каза външният министър на Русия Сергей Лавров.

Разследването на взрива в село Ловни дол през 2011 година показало, че в складовете на „ЕМКО” се извършва така нареченото „освежаване” на боеприпаси, внесени у нас от Чехия. На място се сменяли взривателите на снарядите, а след това мунициите поемали към трета държава.

Посолството на САЩ у нас: Твърдо подкрепяме суверенитета на България

„Може да се направи обосновано предположение за взаимовръзка, настъпили на територията на Република България, опитите за отравяне на трима български граждани и извършването на тежки престъпления на територията на чужди държави”, добавя Милева.

А Външно министерство привика посланика на Русия у нас.

„Искаме добри отношения, но не за сметка на националната сигурност на България. Това няма как да се случи без знанието на ръководителите на тези служби. Нямаме интерес да скъсваме дипломатически отношения с Русия”, коментира Екатерина Захариева.

В крайна сметка, още един руски дипломат се оказа персона non grata за България. В най-скоро време се очаква и Москва да отговори реципрочно.

Повече по темата гледайте във видеото