От консулството са против злонамерени действия на българска територия

"България е приятел, съюзник в НАТО и стратегически партньор. Ние твърдо подкрепяме суверенитета на България и още веднъж заставаме заедно с нея срещу злонамерени действия на нейна територия", това заявиха в изявление от Посолството на САЩ у нас.

Разследват руска следа във взривовете в заводи за боеприпаси у нас (ВИДЕО)

Изявление на Посолството на САЩ в България България е приятел,...

Публикувахте от U.S. Embassy Sofia в Петък, 30 април 2021 г.

Изявлението е в контекста на разразилия се скандал след обвинения на Прокуратурата, че руски интереси стоят зад четири експлозии в складове за боеприпаси у нас. От Държавното обвинение сравниха четири такива случая, при които е забелязано сходство. Те са станали през последните 10 години. Заподозрени са шестима руски граждани, пребивавали у нас във времето около взривовете и опита за отравяне на оръжейния търговец Емилиян Гебрев.

МВнР кани на среща посланика на Русия у нас

След обвинението от прокуратурата премиерът в оставка Бойко Борисов обяви, че България ще бъде безкомпромисна при заплаха за националната сигурност. Посланикът на Русия бе извикана в българското Министерство на външните работи за обяснение. А ресорният министър Екатерина Захариева заяви, че ще действат, без да нарушават дипломатическите отношения с Москва.