Причината е наложените санкции от страна на Русия към осем европейски представители

Европейската комисия привика днес руския постоянен представител към институциите на ЕС в Брюксел заради решението на Москва да наложи санкции на осем европейски представители, сред които председателя на Европейския парламент Давид Сасоли и зам.-председателя на ЕК Вера Юрова.

След срещата между генералния секретар на ЕК Илзе Юхансон и посланик Владимир Чижов комисията съобщи, че е осъдила и отхвърлила решението на Русия. Посланикът е бил предупреден, че ЕС си запазва правото на ответни действия.

Руското Постоянно представителство в Брюксел съобщи, че страните в срещата са изразили съжаление за последните събития. Чижов е внесъл допълнителни разяснения за руското решение и е посочил, че то е в отговор на "едностранните" действия на ЕС. Руският посланик е добавил, че остава открит за диалог, за да се потърси подобряване на двустранните отношения.

По-рано днес говорител на ЕК определи решението на Москва като безпочвено, неоправдано и политическо. Той отбеляза, този въпрос ще бъде поставен от ЕС на различни международни срещи и ще бъде обсъден от европейските външни министри следващата седмица. Според говорителя ЕС има много по-малко лостове за въздействие над Москва от Съвета на Европа, където Русия членува и може да бъде уличена в неизпълнение на поетите международни задължения.