ГЕРБ и "Демократична България" се обвиниха взаимно в лъжи

Развръзка по един от водещите политически скандали. Стана ясно кой е дарителят Иван Тодоров, който предизвика спор между ГЕРБ и „Демократична България”. Двете политически формации се обвиниха взаимно в лъжи - дали става въпрос за собственика на фирмата, която достави изборните машини или обикновен гражданин.

Политически престрелки между ГЕРБ и останалите парламентарни партии (ОБЗОР)

Повод за напрежението стана дарение за „Демократична България” от гражданин на име Иван Тодоров. То е на стойност 100 лева и е направено през 2019 г. ГЕРБ първоначално обявиха, че това е собственикът на фирмата, която отговаряше за доставката на машините за гласуване.

От „Демократична България” открекоха, а от ГЕРБ дадоха втори брифинг, в който обвиненията продължиха.

„Започвам с това, което колегата Иво Мирчев каза днес, че не е вярно, че техен спонсор е Иван Тодоров. Разпечатката от Сметната палата го показва, името ясно фигурира в документа”, заяви Георг Георгиев от ГЕРБ.

„Този Иван Тодоров, който имат предвид от ГЕРБ няма нищо общо със собственик на фирмата”, обясни Ивайло Мирчев от „Демократична България”.

Развръзката дойде през днешния ден, когато дарителят Иван Тодоров пусна Facebook пост. В него той обяснява, че няма нищо общо със съименника си от „Сиела” и е направи дарението от 100 лева на 20 септември 2019 г.

Мирчев: Фирмата, която доставя хардуера за машинното гласуване, не е спонсор на „Да, България”

Тодоров пише, че не е нито мафиотски бос, нито бял хакер, а човек, който вярва, че част от полученото трябва да се връща в полза на обществото. Затова понякога подкрепя със скромни суми идеи или каузи, в които открива смисъл. А вече днес премиерът в оставка Борисов заяви, че казусът не представлявал интерес за него.

„Не ме интересува, тях още ги чакам да си кажат за Навални, за Русия, щом от всичко, което говорихме вчера за това са се хванали – чудесно, да видим какви обществени поръчки ще направят, колко ще са прозрачни, кои ще са фирмите и тогава ще ги коментирам”, каза Борисов.

В спора след вчерашният брифинг на ГЕРБ, днес задочно се включи и Слави Трифонов. Той пусна дълъг пост във Facebook, в който оборва няколко от твърденията на досегашните управляващи.

Лидерът на „Има Такъв народ” посочва, че машините за гласуване са закупени от състава на ЦИК, избран по време на управлението на ГЕРБ. И че Избирателната комисия е отказала независим одит на устройствата.

Според Слави Трифонов "Явно в ГЕРБ още не са осъзнали, че времето, в което нямаше кой да им разобличава лъжите свърши."

Тома Биков: Назначаването на ЦИК ще е със съмнителна и неясна процедура