Свръхконсумацията подлага организма на силен стрес

Д-р Камен Данов, гастроентеролог в "Пирогов", споделя своите професионални съвети за справяне с преяждането по празниците и последствията от него.

В ефира на предаването "Социална мрежа" по NOVA NEWS специалистът каза, че не препоръчва консумацията на яйца за хора с жлъчно-каменна болест и хронични панкреатити.

"Яйцето има много белтъци. Представява белтъчна и калорийна бомба с доста мазнини. Не е желателно да се консумират повече от 2-3 яйца на ден, и то не всеки ден", казва гастроентерологът.

Сред симптомите на преяждане са тежки болки в корема, повръщане, но някои хора, независимо от тези оплаквания, продължават да ядат.  

СЛЕД ПРАЗНИЧНОТО ПРЕЯЖДАНЕ: Как да свалим натрупаните килограми?

Според д-р Данов постът е модерен не само при религиозните хора.

"Прекомерната употреба на месо е един от виновниците за онкологичните заболявания. Добре е да има разтоварващи периоди с растителна храна, за да се намаляват токсичните вещества", обясни д-р Данов.

Той споделя, че преходът между поста и нормалното хранене трябва да бъде плавен. А заради преяждането целият организъм е подложен на тежък стрес. Злоупотребата с алкохол също крие големи рискове.

Целия разговор гледайте във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.