Услугата ще бъде въведена от вторник

Зареждане на картата за градския транспорт в София през интернет и безконтактно купуване на билет с банкова карта от утре - това са част от нововъведенията на Центъра за градска мобилност.

Всеки ще може да преиздаде старата си карта в 24-те пункта на Центъра за градска мобилност безплатно. С нея след регистрация в уеб портала желаещите ще могат да зареждат пътуванията си и през интернет. Старите карти продължават да важат още година.

С колело в градския транспорт без втори билет

Всеки ден по няколко пъти Галин Вълчев се качва в градския транспорт в столицата. С новата пластика  няма да му се налага да се реди по опашки, за да пътува редовно.

„Сменям поне 6 транспорта на ден. Така няма да трябва да си преценям времето, за да мога сляза на място, където има будка за зареждане”, коментира той.

„Пластиката е по-нова, модерна и дава възможност за ред услуги, които не могат да бъдат достъпни със старата пластика като например зареждане през електронната система”, посочи директорът на ЦГМ Димитър Дилчев

Освен зареждане през интернет, от утре пътниците ще могат да закупят билет и с едно доближаване на дебитната или кредитната карта до валидатора в градския транспорт.

„Разплащането с банкови карти ще бъде възможно само в наземния транспорт. Избързахме с тази услуга заради факта, че шофьорите не продаваха билети. В метрото услугата ще бъде стартирана изцяло след няколко месеца”, каза още Дилчев.

Пътниците ще могат да си купуват билет от водачите в столичния градски транспорт

През следващата седмица в Столичния общински съвет ще бъде внесено и предложение за въвеждане на билет за време. „Имаме няколко предложения - билет за време, който да е за 30 минути, и билет за време, който да е за един час. Това ще бъде предложено, какво ще се реши - очакваме да разберем”, допълни Димитър Дилчев.

Според „Спаси София" превозните документи за време трябва да бъдат два вида. „Един по-къс - до 30-40 минути, който да обхване по-късите пътувания и един по-дълъг, с който да може да пътувате в рамките на Столична община - ако тръгнете от Панчарево да може в рамките на тези 90 минути да стигнете да речем до „Люлин”, смята Андрей Зографски.

Новата система струва на общината 83 млн. лева и се очаква да бъде изплатена до 2028 година.