На 19 май подновяват дейност туристическият сектор, заведенията за хранене, културните и спортните събития

Австрия се връща постепенно към нормалния начин на живот при спазване на строги правила. На 19 май подновяват дейност туристическият сектор, заведенията за хранене, културните и спортните събития.

На пресконференция днес федералният канцлер Себастиан Курц обяви две тенденции, които са позволили тази крачка към нормалността: бързите темпове на ваксиниране и отрицателната тенденция при новозаразените. За първи път от седем месеца броят на новозаразените за седмица е под 100 на 100 000 души, за първи път от октомври новозаразените в страната са под 1000 души и броят пациентите в интензивните отделения е намалял под 400 души.

Австрия купува 42 милиона дози ваксини срещу COVID-19

Разхлабените мерки включват и някои ограничения, които са ясно формулирани. Отпадат ограниченията за излизане от дома, но в часовете между 22 и 5 ч. в затворени помещения се допуска събиране на максимум четирима възрастни от две домакинства. На открито този лимит е 10 възрастни.

Достъп до каквото и да било - посещение на фризьор, кино, театър, заведение, хотел, фигнесцентър - имат единствено лицата, които представят отрицателен тест, сертификат за получена ваксинация или за прекаран COVID-19.

Антигенните тестове важат 48 часа, лабораторните PCR тестове - 72 часа. За ваксинираните с AstraZeneca, Pfizer, Moderna и Johnson & Johnson /еднократната ваксина/ важи правилото - свободният достъп е гарантиран 21 дни след поставяне на първата доза, но за период от три месеца.

След поставяне на втора доза е гарантиран свободен достъп в продължение на девет месеца. Засега руската ваксина Спутник V не е призната в Австрия. Оздравелите от заболяването са освободени от тестване за шест месеца, зелена светлина получават и хората, които представят тест за антитела, не по-стар от три месеца.

Австрия въвежда електронни "зелени паспорти"

Тържества с максимум 50 участници се допускат след уведомяване на местните власти за събитието седмица преди това, не е разрешено да се предлагат храна и напитки и разстоянието между лицата трябва да бъде минимум два метра.

Мероприятия на закрито с максимум 1500 участници и на открито с максимум 3000 участници са разрешени единствено с получено разрешение от властите при представяне на концепция за предпазване от заразяване. Между групите посетители от различни домакинства е задължителна дистанция от два метра или поне една празна седалка.

В обществения транспорт и влаковете е задължително носенето на маска от типа ФФП2, правилото се отнася и за търговската мрежа при спазване на минимална дистанция от два метра. В големите търговски обекти е въведен и лимит на клиентите и изискване за осигуряване на определена площ за всеки един клиент. В малките магазини се влиза поединично.

В автомобилите, такситата, лифтовете и други превозни средства се допускат максимум две лица с маски на всеки ред седалки, ако не са от едно домакинство. Лифтовете могат да запълват до 50% от капацитета си.

В заведенията е задължителна регистрацията при посещение, по-дълго от 15 минути. Дистанцията е минимум два метра, на маса са допустими максимум четирима възрастни и шест деца. На открито броят им се увеличава до десет възрастни и до десет деца. Консумация е разрешена само за седящи. При ставане от масата задължително се поставя маска. Заведенията са отворени до 22 ч.

Австрия отваря от днес всички магазини

Допуснатите в хотелите лица винаги трябва да носят със себе си документа, по силата на който имат право да пребивават там. Задължително е носенето на маски в общите помещения.

Достъпът във фитнесцентровете е само при условие, че лицата носят маски когато се придвижват в помещенията и спазват дистанция от два метра. По време на тренировка на уредите маската се сваля.

Културните събития също трябва да приключат до 22 ч., строгите мерки за спазване на дистанция и носене на маски са задължителни.

В домовете за възрастни хора се допускат по трима посетители на ден за всеки пациент.

Влизащите в страната са с различен режим в зависимост от държавата, от която пристигат. Общо е задължението да представят отрицателен тест, свидетелство за ваксинация или за прекарано заболяване COVID-19.

Федералният канцлер Себастиан Курц съобщи, че ако положителните тенденции се запазят е възможно най-късно на 1 юли да бъдат разрешени и тържествата с консумация - събирания на различни по-големи групи хора, сватби и други празненства. Също така ще отварят врати и нощните заведения.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Източник: БТА