Служебният премиер и министрите положиха клетва пред държавния глава

От днес България е с ново правителство! Властта пое служебният кабинет с премиер Стефан Янев, назначен от президента Румен Радев

Новите министри положиха клетва пред държавния глава в Гербовата зала на президентството.

Служебното правителство положи клетва и встъпи в длъжност

След това, на кратка церемония в Министерския съвет, кабинетът на Бойко Борисов предаде властта.

В извънреден брой на „Държавен вестник” днес бяха публикувани и указите за насрочване на извънредните избори на 11 юли, както и за назначаването на новата Централна избирателна комисия.

С клетва служебното правителство пое властта в ръцете си. А 26 минути по-рано в Гербовата зала на „Дондуков” 2 президентът Румен Радев обяви на кого се е доверил да управлява страна през следващите два месеца.

Радев: Омертата, на която се крепи компрометираният управленски модел, се пропука

„Макар и служебен, кабинетът, който назначавам днес, има амбицията да бъде кабинет на демократичното единодействие. Той доказва онова, което за съжаление не бе постигнато в 45-ото Народно събрание – че е възможно демократи от различни цветове да надмогнат овехтели разделения и червените линии помежду си, да се обединят около каузата за свободна и справедлива България”, заяви Румен Радев.

Какви са задачите на кабинета „Янев” от днес до датата на предсрочния парламентарен вот?

„Да гарантира нормалното функциониране на държавата, да осигури честни избори, обявявайки война на купения вот, да разкрие до колкото е възможно истинската картина за управление на държавата. Искам да ви поздравя за куража да поемете отговорност в тази изключително сложна обстановка”, каза Радев.

САМО ПРЕД NOVA: Радев коментира ще продължи ли ревизията на управлението на Борисов

Преди поздрава към новите управляващи държавният глава отправи критики към старите.

„Отиващото си правителство изцеди хазната със спорни проекти. Остави в най-трудния момент без пари пенсионери, медици и бизнеса”, каза Румен Радев.

И няколко думи за 45-ото Народно събрание, което от днес остава в историята. 

„45-ия парламент бе белязан с много емоции. Макар и кратък - неговият живот не бе напразен. Той ще остане като един драматичен жалон в излизането на нашето общество от авторитаризма и корупцията. Този парламент обаче не сбъдна очакванията на хората за ново правителство, основано на здравите основи на почтеността и закона”, каза Румен Радев.

ВЛАСТТА - ПРЕДАДЕНА: Първите думи на служебните министри (ВИДЕО+СНИМКИ)

А след като представи един по един служебния премиер и министрите, президентът Румен Радев чу обещание от човека, на когото повери държавата в следващите два месеца.

„Ще работим заедно за гражданите, ще работим в полза на гражданите. Ще дам всичко от себе си, за да можем поне да започнем този процес да решаваме проблемите”, каза ген. Стефан Янев, служебен министър-председател.

Служебният премиер Стефан Янев: Аз съм човек, който не дава празни обещания

Поел управлението, служебният премиер посочи като основен приоритет организирането на честни, прозрачни и свободни избори.

След клетвата последва и церемония по предаване на властта. На „Дондуков” 1 Бойко Борисов посрещна Стефан Янев.

Церемонията по приемственост се състоя в Гранитна зала на Министерския съвет. А Борисов и Янев проведоха и среща на 4 очи.

Борисов похвали избора на служебно правителство. А служебният премиер си постави основна задача - организиране на избори без особени сътресения.

„Назначеното служебно правителство влиза в задълженията си. Благодаря на министър председателя и Министерския съвет”, каза Стефан Янев.

„Вашият избор като отличен офицер и дипломат заслужава поздравление. Мисля, че е направен отличен избор от президента Радев за всички вас”, каза Бойко Борисов.

Според него можело да не се стига дотук.

„Ако политическите партии в новоизбрания парламент имаха вашите кураж и смелост, това можеше да е правителство в редовен парламент с огромно мнозинство и да вървим напред. Това не се направи и считам, че не бе правилно”, каза още Борисов.

А служебният премиер открои основната задача пред кабинета си.

„Надявам се отговорните задачи, които имаме, да бъдат структурирани добре и да се получи реална приемственост в краткия живот на съществуване на служебния кабинет. Да бъдем в състояние да изпълним най-важната и основна задача – организирането на изборите без особени сътресения и конституирането на следващия парламент”, каза Стефан Янев.

След 12 години на „Дондуков” 1, Бойко Борисов бил готов да помага.

„Това е трети или четвърти път, в който сдавам властта. Много е трудно. Сега можем да си говорим на един език и за кризата, и за пандемията, и как намираме пари, защото цяла година мен никой не ме попита откъде намираме пари. А всички казваха: „Давайте, давайте, давайте”. На ваше разположение сме, ако ви трябваме. Желая успех”, каза Борисов.

След ръкостискането Янев отиде отново в президентството. А два часа по-късно се завърна за дълго в кабинета си на „Дондуков” 1.

Официални церемонни около предаването на властта в ръцете на служебния кабинет имаше и в отделните ведомства.

Бивши и настоящи министри проведоха срещи на четири очи. Повечето си засвидетелстваха взаимно уважение. Във финансовото ведомство градусът на напрежението се повиши при предаването на властта заради темата за актуализацията на бюджета.

„През цялото време бяхме критикувани за 50-те лева за пенсионерите, сега изведнъж те се явяват номер 1 за актуализация на бюджета”, заяви Кирил Ананиев.

„Ами това ви е първа точка в противоепидемичните мерки”, заяви Асен Василев.

Ананиев атакува и президента Румен Радев.

 „Чух от Радев, че държавата едва ли не е в криза – на него му е простено, той не е финансист”, каза Ананиев.

Бившият външен министър Екатерина Захариева и настоящият Светлан Стоев влязоха заедно в сградата на ресорното ведомство малко преди официалното предаване на властта. Последва среща на 4 очи. Според Захариева основният приоритет пред новия министър трябва да са изборите в чужбина.

 „Пожелавам успех, задачата Ви ще бъде нелека”, каза Захариева.

„Това не означава, че ще се неглижират всички останали външнополитически приоритети, задачи и ангажименти”, каза Светлан Стоев.

И докато във външното министерство изпращаха бившия и настоящия министър с аплодисменти към входа на вътрешното ведомство, рамо до рамо, тръгнаха Христо Терзийски и наследника му на поста – Бойко Рашков. Новият ръководител на министерството беше уверен, че изборите ще бъдат добре организирани.

 „Разбира се, че ще успеем. Защо? Не вдъхваме ли доверие?”, каза Рашков.

Предаването на властта във военното ведомство започна с подарък за бившия министър.

„В никакъв случай това не означава, че задачите са малко и са лесни”, каза Каракачанов.

„Живеем в тектонични времена. В такива времена армията трябва да бъде силна”, каза Георги Панайотов.

Така властта премина в ръцете на новите министри, които ще останат на постовете си поне до 11 юли.

Първо уволнение в МВР

В другите министерства размяната на постовете премина в двете крайности - от закани за пълна промяна до похвали в работата на доскорошните министри.

Връщането на всички ученици в класните стаи за края на учебната година е решение, което тепърва ще се обмисля, заяви новият образователен министър проф. Николай Денков. Това, което е сигурно, е, че всички изпити за децата ще преминат според вече предвидената организация.

А по отношение на социалните мерки в COVID- кризата - новият ресорен министър Гълъб Донев каза, че това, което е направено добре и работи, ще продължи да се прилага.

Много работа и промени предвиди новият служебен министър на културата. Първи думи не чухме днес само от здравния министър.

Новият здравен министър запази мълчание за плановете си в ресора. А старият се похвали с овладяна пандемия и един милион ваксинирани.

„Нещата отвън винаги изглеждат по много лесен начин. Сега ние ще гледаме отвън и ще критикуваме или ще хвалим - зависи от резултата”, каза проф. Костадин Ангелов.

И докато вратите на здравното ведомство останаха затворени, то в социалното се размениха и думи, и дарове  - папка с документи срещу букет цветя.

„Всички мерки, които са за хората и за бизнеса, са обезпечени до края на месец юни. Оставям тези документи на г-н Донев и се надявам, че няма да се поддаде на реваншистки настроения и на натиска на улицата”, заяви Деница Сачева.

Гълъб Донев, който за втори път е служебен министър във ведомството, посочи основния си приоритет - повече заетост след COVID-кризата.

„Придобиване на нови умения, така че безработните лица и тези, които са дългосрочно безработни, да могат по-бързо да намерят работа на пазара на труда”, каза Гълъб Донев.

Новият служебен министър на културата също си постави цел - да извоюва 50 милиона евро за възстановяване на сектора.

„Отивам на място, където възнамерявам да свърша много. Това, което не беше свършено за 10 години, ще се опитаме да свършим за 2 месеца”, заяви  Велислав Минеков.

На другия полюс бяха намеренията в образователното министерство.

„Няма да има никакви резки промени в политиките, които води МОН. Държавните зрелостни изпити, националното външно оценяване ще протекат по начина, по който са планирани и подготвени от досегашния екип”, каза проф. Николай Денков.  

„Най-важното в системата на образованието е да се възстанови присъственото обучение. Ако няма влошаване, не би трябвало да има и повече ограничителни мерки”, каза Красимир Вълчев.

Символично доскорошният просветен министър предаде на настоящия не само кабинета си, но и училищния звънец.

Това е шестото служебно правителство и второ, назначено от Румен Радев. За разлика от редовното  обаче то има редица ограничения.

Основната разлика между едно обикновено правителство и служебното идва от начина на конституиране. Съставът на Министерския съвет се гласува от Народното събрание. Служебното се избира и назначава от президента. Служебното правителство има временен характер. Срокът му на работа обикновено е около 3 месеца до избиране на нов парламент. Ако и той не излъчи правителство се издава указ за нов служебен кабинет.

Основната задача на служебното правителство е  да подготви и проведе парламентарните избори. Има правомощия на Министерския съвет, с които служебното правителство не разполага – тези, които подлежат на одобрение от Народното събрание, защото на практика няма парламент. Такива са например международни договори, договор за държавен заем и актуализация на държавния бюджет.

„Служебното правителство по принцип е времево ограничено не повече от 3 -4 месеца, така че да има някакви големи очаквания за някакви сериозни реформи и политики, не е реалистично. Но служебното правителство можеу освен да поддържа текущото положение и да организира изборите, то може и да подготви важни за страната законодателни инициативи или други политики, които в последствие да бъдат осъществени в рамките на новия парламент”, заяви Борислав Цеков, доктор по конституционно право.