ЕС въведе нови изисквания за етикетите, които показват енергийната ефективност на електроуредите

От толкова много новини през последната година, може и да ви е убягнала информацията за решението на ЕС относно новите етикети за енергийна ефективност, които указват какъв клас е уредът, който притежавате. Промяната в потребителското поведение и това, че етикетът постепенно спря да изпълнява своята първоначална функция като критерий за вземане на решение за покупка, доказа, че времето за обновяване на етикета е настъпило. Първите домакински уреди Bosch с новия етикет са пералните машини, пералните със сушилни, съдомиялните машини, хладилните уреди и витрините за вино. От 1 март 2021 година тези уреди се продават с новия етикет за енергийна ефективност в магазините на място и онлайн.

Но как всъщност влияе това на вашето домакинство?

Например: взели сте решение да си купите нов хладилник. Вече сте разбрали от какво имате нужда, но ви е трудно да се ориентирате по етикета и се питате – как да разбера колко ток ще ми спести, какво означават обозначените символи и други важни въпроси, които касаят практичната част на един от най-важните уреди вкъщи. За да ви улесним, ще ви разкажем накратко какво всъщност е новото в „новия етикет“ и защо се наложи тази промяна.

Знаете ли, че чрез закупуването на високо ефективни уреди можете да спестите не малка сума на година от сметките си за електроенергия?

Какво трябва да знаем за новия етикет?

При новия етикет за енергийна ефективност се елиминират „+“ класовете на енергийна ефективност (например A+++), като класификацията е доста опростена - от A до G. Когато за първи път се въвежда енергийният етикет, повечето продукти са попадали в по-ниските класове, за разлика от наши дни, когато по-голямата част от тях са в най-високите благодарение на технологичното развитие през годините. Защо трябва да има А+ или А+++, каква е разликата между един и три плюса? Това определено затруднява много крайния потребител. В редица случаи уред от клас А+ може да се окаже със средни или ниски показатели спрямо наличните аналогични електроуреди. Объркващо, нали? Тук е ролята на приетите мерки за актуализиране на енергийния етикет – да се предотврати подобно объркване и да се насърчи употребата на уреди, които са значително по-икономични, а и се грижат за околната среда.

Снимка: Bosch

Как обаче се определя класът на енергийност на нашия хладилник?

Тук оценката е малко по-комплексна, защото зависи от множество фактори, като например вида, принципа на действие, стайната температура, също така брой и размер на отделенията за съхранение. При останалите елементи няма значителна промяна - потреблението на енергия си остава в kWh като годишно потребление ("календарна година"). Етикетът също така предоставя информация за общия обем на всички отделения на хладилника (включително фризера) и емисиите на шум и класа им.

Иновация, която със сигурност ще ви е от огромна полза, е, че ще може да получавате информация за продукта директно чрез QR кода от етикета за енергийна ефективност, който ще ви препрати към базата данни, с която работи ЕС от 1-ви март 2021 година. Там може да видите и да изтеглите информационни листове за всички уреди, които изискват нов етикет за енергийна ефективност. Напълно в духа на „новото време“ – да бъдем все по-дигитални.

Най-важното при избора на хладилник : иновация, практичност и, разбира се, по-ниски сметки за ток. Всичко това, а и още повече, ще откриете в хладилниците на Bosch, защото предимствата им са безспорни - точният стил и размер за вашите нужди, много добре обмислена организация и съхранение и високотехнологично охлаждане. А красивият дизайн е допълнителният щрих към всички тези функционалности. Колкото и инoвациите и „новото“ да са стълбове, на които се крепим, не можем да не признаем, че при избора на уреди, е най-правилно да се доверяваме на „старите“ и познати марки – като например Bosch, която е основата през далечната 1886 г. в Щутгарт. А едно нещо не се променя с времето – желанието да се усъвършенстваме.

Още за правилния избор на нов хладилник четете ТУК.