Коментар на служебния зам.-министър на здравеопазването д-р Александър Златанов

„Процентът на имунизирани хора над 60 години е твърде нисък. От 1 972 000 души в тази група, около 17,5 процента са получили и двете дози ваксина. Анализът на трите вълни на COVID-19 установи, че най-страдащо е именно населението над 60 години Целта на промяната в „зелените коридори” беше да се даде приоритет на тази най-застрашена група”. Това заяви служебният зам.-министър на здравеопазването д-р Александър Златанов в студиото на „Здравей, България”.

„Когато на опашката за ваксини отиде човек над 60 години, той получава дозата си веднага, независимо че преди него чакат още 10 човека извън тази възраст”, посочи още той.

Внесоха промяна в заповедта за "зелените коридори" (ЗАПОВЕД)

Златанов беше категоричен, че няма да има върнати желаещи да се ваксинират. „Никой не се връща. Практиката от вчера показа, че независимо, че има някакво объркване, броят на ваксинираните не е намалял, а напротив – даже се е увеличил”, каза той. И допълни: „Ако някъде има върнати хора – информирайте ни. Готови сме да бъдем адекватни на момента само и само да няма върнати хора”.

„Целта на всички начини на записване за ваксинация е хората да разберат, че имунизирането е изключително важно, за да бъдем подготвени за справяне с пандемията. Приоритет даваме на най-уязвимите хора – тези, при които има най-висока смъртност и които преболедуват най-тежко. Опитваме се максимална част от хората над 60 години да бъде имунизирана”, коментира Александър Златанов.

„Търсейки имунитет на населението от около 60 процента, като една част от тях ще го получат преболедувайки вируса, други - от това, че са имунизирани, смятаме че ще има справяне с пандемията и ще се получи една безопасна среда. Иска ни се хората над 60 години да не достигнат до този имунитет чрез преболедуване, а чрез ваксинация, защото има голям риск за тях”, посочи Златанов.

Отново нисък брой заразени с COVID-19 у нас

От думите му стана ясно още, че работещите в пунктовете за ваксинация, както и личите лекари, когато се извършва имунизацията при тях, имат задължението да дават приоритет за ваксинация на хората над 60 години.

Целта на здравното министерство през следващите два месеца ще бъде да има по 50 хиляди поставени дози ваксини на ден.

Запитан дали е вярно, че ще бъдат уволнявани директорите на „Пирогов”, Александровска болница и ВМА, той отговори: „Не, това към този момент не е вярно. Получиха се сигнали и се назначиха проверка за Александровска. Според мен от нейния резултат ще има и последващи действия. Какъв ще бъде той – не знам”.

Проф. Ангелов: Новата организация за ваксиниране ще ни отдалечи от колективния имунитет (ВИДЕО)

Целия разговор гледайте във видеото.

ПИТАЙ ЗА ВАКСИНИТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК