Тя е вдъхновена от емблематично място за книги и обмяна на идеи, съществувало в Париж през 20-те години

Американка с книжарница в сърцето на Варна. Място за четене и споделяне на литература, където се говори само на езика на Шекспир - английски.

Пътешества. Цял живот. С книгите, но и самолетите. Родена в САЩ, работила къде ли не по света - Варна се оказва последен пристан за вечно пътуващата Дейна.

"Обичам да съм край водата, живяла съм в Лондон и в Москва, но имах нужда от по-малко място. Тук е много спокойно. Хората имат време за малките неща. Няма го онова постоянно бързане. А и видях, че в града има нужда от добра английска книжарница, но не скъпа", разказва тя.

Книжарницата на Дейна Хааг е вдъхновена от емблематично място за книги и обмяна на идеи, съществувало в Париж през 20-те години.  

Прочутият храм на книгата "Ел Атенео": 100-годишен театър в Буенос Айрес е превърнат в книжарница

"Не съм била там лично, но преди много време бях чела за книжарницата „Шекспир и компания“, открита също от една американска дама. Хареса ми идеята, но исках да бъде по-различно. Така че го направих „Шекспир и приятели“", обясни Дейна Хааг.

Книгите са подредени сакаш за изложба. Имат контакт помежду си.

"Истината е, че нашите книжарници - американските са много удобни, много уютни. Предразполагат към четене на място. Обикновено в тях има кафе, сладкиши, а за мен атмосферата на дадено място е много важна. Така че за мен беше естествено да направя подобно място с такъв интериор, да има - Шерлок Холмс - изработен е от българка, споделя американката.

Как кризата с COVID се отрази на пазара на книги

Нови и антикварни томове се подават от рафтовете - на английски, немски, френски и любимият на Дейна - руски. Преди пандемията - всяка сряда американката кани непознати на следобедно кафе.



"Никога не знаех кой ще се появи. Идваха толкова много хора, че местихме библиотеките назад, за да се съберем. Говорихме за всичко, обикновено не за книги. Истината е, че съм впечатлена от младите българи тук - те имат толкова добър вкус към четенето. Те са толкова знаещи. Те искат класика. Бих могла да кажа, че клиентите ми са доста разнообразни – имам такива и от Нова Зеландия, Иран, Канада, всъщност от целия свят. Книжарницата е едно наистина едно международно място", смята тя.

Загадъчна и сякаш излязла от шпионски роман Дейна не разкрива много за себе си, но кани всеки да обменят мисли. Очаква го със своето любимо куче - Бобчо. Нейният верен приятел и съдружник.