Създадено е след края на Руско-турската война, когато много деца остават сираци

Първoтo сиропиталище в България - „Рада Киркорович“ – от сграда на детските сълзи се преобразява в място за смях и игри на малчуганите. Защото от фондация „За нашите деца“ с много труд и любов ще превърнат мястото в „Комплекс за ранно детско развитие“ с най-различни стаи в услуга и помощ на детските потребности. По темата в "Социална мрежа" гостува Мариана Тасева, заместник-изпълнителен директор "Социални дейности и интегрирани услуги".

Създадено е след края на Руско-турската война, когато много деца остават сираци. Олга Скобелева и няколко жени на руски офицери, заедно с дружество "Майчина грижа" създават тази възможност за децата, замислена е от 15-20 деца, но набъбва на над 100. 

ДЕТЕ ЧУДО: 12-годишно момче плете шедьоври и дарява печалбата (СНИМКИ+ВИДЕО)

Общините в Източна Румелия са допринесли за издръжката му, а бедните граждани са дарявали дрехи. През 2014 г. прекратява дейността си след 136 г. Тя е паметник на културата.

Комплексът се разгръща из област Пловдив.

Стела Александрова, мениджър "Социални и интегрирани услуги", споделя, че центърът разполага с различни стаи за работа с децата - зала за психомоторика, оборудвана с меки модули, за логопедична терапия, за рехабилитация, пространство за учене и игра, сензорна зала.

Цветелина Ганева, главен експерт "Ранно детско развитие", обясни за кампанията "Прегръдка за нашите деца", че чрез нея много различни известни личности имат възможност да изразят подкрепа.

Целия разговор гледайте във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS следете на страницата на телевизията във Facebook, както и в канала й във Vbox7.