Деликатен остава въпросът, дали туристите ще трябва да се поставят под карантина при връщане в родината си

На срещата на върха в Брюксел, лидерите на 27-те страни-членки одобриха европейския цифров сертификат, който трябва да спаси летния сезон за туризма и за пътуващите в условията на пандемия от коронавирус.

Миналата седмица европейският парламент и държавите - членки постигнаха предварителна сделка, а днес лидерите поставиха финални щрихи на новия сертификат.

Сертификатите ще се издават на тези, които са напълно ваксинирани, на хората, които могат да покажат отрицателен PCR тест или доказателство, че са се възстановили след заболяване от COVID-19. В случай на прекарана инфекция, сертификатът ще бъде издаван от 11-ия ден след първия положителен тест и ще бъде валиден до 180-ия ден. 

"За да можем да се върнем към нормалния живот, да отворим заведенията на закрито, услугите за настаняване, цялата развлекателна индустрия, трябваше да вземем бързи и иновативни решения и Литва е сред малкото страни в Европа, които въведоха сертификат за Ковид-19", заяви Аусрин Армонайте, министър на икономиката и иновациите на Литва.

Радев: Електронният здравен сертификат не трябва да създава нови бариери

Деликатен остава въпросът, дали туристите ще трябва да се поставят под карантина при връщане в родината си. Очаква се страните от ЕС да си запазят правото да налагат карантини за пътуващи, които идват от страни с висок процент на заразяване, дори ако имат сертификат.

Критиците смятат, че налагането на карантина на хората, които се връщат, ще доведе до спад в туризма. Съществуват също така опасения, че някои европейски страни могат да използват тази опция, за да накарат гражданите си да не пътуват в чужбина и така да подпомогнат вътрешния туризъм. Добрата новина е, че сертификатът ще се издава безплатно и трябва да бъде приеман от всички страни членки.

Европейският парламент искаше PCR тестовете да бъдат финансирани от бюджета на ЕС и да бъдат предлагани безплатно на гражданите. По тази причина са заделени почти 100 милиона евро от общия бюджета, което няма да ги направи безплатни, но все пак ще станат по-достъпни. Европейският парламент трябва да даде последната зелена светлина на пленарната си сесия от 7 до 10 юни. Очаква се сертификатът да заработи напълно от 1 юли.