Обявените места за прием са 11 778

„Има предвидени места за първи клас за всички 6-годишни деца, които в момента са в подготвителните групи". Това заяви на брифинг началникът на Регионалното управление на образованието - София-град Ваня Кастрева.

Записването за прием вече е в ход, а електронната система за подаване на документи ще бъде затворена в 18:00 часа на 28 май.

„Обявените места за прием на деца в първи клас в София са 11 778. Към момента броят на деца, които имат кандидатури, е 10 555. От тях 3 160 са децата, които имат само една единствена кандидатура за едно училище, 2 079 деца са с кандидатура в две училища, а 5 316 са с три или повече кандидатури”, каза заместник-кметът на София Генчо Керезов.

„Места има предостатъчно, но в случаите, в които едно училище е много желано, е възможно на първо класиране детето да не успее да се класира, но припомням, че ще има второ такова. При всяко следващо, родителите отново трябва да посочат училищата спрямо своите собствени желания”, посочи още той.

Керезов отбеляза, че всички родители, на които служебните проверки са валидни, т.е. данните им са потвърдени по служебен път и не се изискват допълнителни документи, ще имат възможността да запишат децата си с квалифициран електронен подпис.

Родители и ученици на протест пред МОН (ВИДЕО)

„Освен приема в общинските училища, които са общо 158 на територията на София, има 2 училища към Министерството на културата, които също реализират в прием в 1 клас извън електронната система, има 4 държавни училища, които са извън нея, както и още 44 частни училища, които също предлагат възможности за прием в 1 клас. Изборът е на родителите”, каза Ваня Кастрева.

Успяват ли преподавателите да вдъхновят децата?

„Най-важният критерий, по който ще се класират децата, е уседналост", обясни ръководителят на дирекция „Образование“ Мария Минчева.

„Притеснително е, че има много родители, които са посочили само едно желание за класиране. Това е безкрайно рисково, затова е добре до утре, когато системата ще бъде затворена, да посочат още едно такова желание. Добре и на първо, и на второ, и трето класиране родителите са отбележат 3-4 желания”, коментира Диян Стаматов - директор на 119-то Средно училище "Акад. Михаил Арнаудов" в София. 

Родители сигнализираха, че са направени промени в последния момент, с които се ограничава избора им. Много от тях са посочили само едно единствено училище, в което искат да учи детето им. 

Ирена Зарева е майка на бъдеща първокласничка. Не иска обаче детето й да учи в училището, в което има най-много точки. Надеждата е за прием в друго училище при следващи класирания - дотогава обаче мястото на детето няма да се пази. Информация, която Ирена твърди, че е станала ясна едва вчера. 

„Два дни преди затваряне на системата случайно разбираме, че има допълнение към някакви наредби, където се оказва, че в момента, в който приемат детето, запишем ли го, край с класирането. Ние мислихме, че имаме възможност да пробваме в друго желано от нас”, казва тя.

В допълнението, качено в системата се казва, че "децата могат да участват във второ и следващо класиране в случай, че не са приети на първо или родителите не запишат детето в училището, където е класирано”.

„Ние знаем, че имаме такова право, но може накрая детето да остане без да е записано никъде. Като повечето родители най-вероятно ще запишем децата си в училището, в което не бихме останали. Нямаме вече избор, това се оказа”, смята Зарева.

От Столична община обясниха, че промяната не е нова, а причината да се качи на сайта вчера е, за да се внесе яснота за родителите, които не са се запознали подробно с наредбата.

„Това, което направихме в последните дни е този алгоритъм да бъде преведен на по-нормален език, по-разбираем от родителите език, за да разберат по какъв начин ще се извърши класирането”, заяви Мария Минчева.

При участие в следващи класирания обаче родителят отново може да посочи същото училище, в което детето вече е било прието. Но мястото му там вече няма да е гарантирано.

„Няма право да пази мястото си в училище, защото ще се блокират повече места и няма да дадем възможност на останалите деца да бъдат класирани”, допълни Минчева.

Крайният срок за кандидатстване в системата изтича в 18 часа в петък. Резултатите от първото класиране на първокласниците ще излязат на 4-ти юни.