Без обезщетение след трудов инцидент?

Инвалидизация от кръста надолу след трудова злополука - това се случва на 33-годишния Живко Жеков от Сливен. След като пада от строеж в Белгия, майката на младия мъж разбира, че не е имал застраховка "Трудова злополука", а поради липсващи документи все още не може да бъде освидетелстван от ТЕЛК.

Напуснала работа, за да се грижи за него, жената търси помощ от институциите и от добри хора, за да вдигне сина си отново на крака.

На 33 години, родом от Сливен, през лятото Живко работи с майка си в сферата на морския туризъм, а през зимата - на строителни обекти. Днес той еприкован на легло и абсолютно неподвижен от кръста надолу. Не помни и защо.

„Докато бях на работа, ми се обадиха и ми казаха, че Живко е паднал от покрив, от 8 метра височина. Не знаех дали е жив”, разказва майката Ганка Йорданова.

Датата е 21 януари. Живко монтира соларни панели на строителен обект в Белгия, където фирмата, за която работи, го командирова. След инцидента младият мъж изпада в кома. Откаран е в най-близката специализирана болница, която се намира в Германия. Майка му заминава веднага.

„Гледката беше страшна. Има няколко операции – на гръбнака и прешлена”, казва Ганка.

След 7 животоспасяващи операции, в началото на април Живко е изписан от интензивното отделение и трябва да бъде преместен в специализирана клиника.

„Лекарите казаха да не се притесняваме, защото след като е трудова злополука, застраховката ще покрие разходите за лечение по-нататък. Поискаха трудовата застраховка, но се оказа, че няма такава”, казва Ганка.

„Аз съм все пак човек на възраст - на 53 годни съм. Просто изключих! И миналата година бях забравил за тях, и тази година”, коментира работодателят.

След като семейството подава сигнал до Главната инспекция по труда, на работодателя са издадени задължителни предписания. Кристиян Динев поема разходите по транспортирането на Живко с частна линейка от Германия до България, както и първоначалния престой в българска болница. От Инспекцията по труда съставят и актове, всеки от които може да достигне 15 хиляди лева. Нарушенията са за липсваща застраховка "Трудова злополука" и липсващи документи по командироването и заплащането на труда.

От две седмици Живко вече си е вкъщи. Напуснала работа, за да се грижи за него, сега майка му разчита на финансова помощ от приятели. Поради липсващите документи, младият мъж все още не може да бъде освидетелстван от ТЕЛК. Ганка пък няма как да кандидатства за негов личен асистент. Междувременно, от турска клиника предлагат на Живко шанс за пълноценен начин живот, като опитат да освободят притискането на гърбначиния мозък. Сумата от 14 хиляди евро обаче, той и майка му не могат да си позволят.

Повече по темата гледайте във видеото