Резултатите от това проучване са публикувани в престижното списание "Лансет"

Прекаран COVID-19 значително намалява риска от нова инфекция до десет месеца по-късно, установи изследване на учени от Юнивърсити колидж Лондон, цитирано от Ройтерс.

Резултатите бяха публикувани в с. "Лансет хелти лонджевити". Изследването сред обитателите на дом за възрастни установило, че при хората, прекарали инфекцията, е 85 на сто по-малко вероятно да се заразят между октомври и февруари спрямо тези, които не са преболедували. За персонала на дома преболeдували са близо 60 на сто по-малко застрашени от повторна инфекция.

"Наистина е добра новина, че инфекцията предпазва от повторно заразяване за този период от време. Рискът от повторно заразяване е много малък", каза ръководителката на изследването Мария Крутиков от Института по здрава информатика в Юнивърсити колидж Лондон.

Изследването е обхванало 682-ма обитатели на домове за възрастни на средна възраст 86 години и 1429 души персонал. То било проведено през юни и юли миналата година и показало, че близо една трета от тях имат антитела срещу новия коронавирус.

Източник: БТА