От края на миналата година влизането в Словения без карантина е възможно само с негативен PCR тест

От утре в Словения ще може да се влиза и с негативен бърз антигенен тест за коронавирус, не по-стар от 48 часа, а правителството обяви и ново разхлабване на мерките от следващата седмица, предаде "Танюг".

От края на миналата година влизането в Словения без карантина е възможно само с негативен PCR тест, освен при извънредни случаи - по медицински причини или грижи за семейство или недвижими имоти в Словения.

От понеделник отново е разрешена работата на коминочистачите, както и строителните работи, а изцяло се подновяват конгресната и туристическата дейност. Хотелите ще могат да запълват три четвърти от капацитета си, ако гостите са ваксинирани, преболедували COVID-19 или имат негативен тест. Същите правила ще важат и за басейните, които също се отварят.

Словенска фирма дава 70 евро на всеки служител, който се ваксинира

Словения още не издава дигитални ковид удостоверения и словенците ще могат да използват сертификатите, издавани в страната, само за пътувания в Хърватия и Австрия, с които имат двустранни договори, докато за другите страни ще им е необходимо лекарско удостоверение на два езика.

По данни на словенското правителство през последните 24 часа в страната са регистрирани 280 новозаразени и 2 смъртни случая. Макар че ситуацията се подобрява, в болниците има още 205 пациенти с COVID-19, от които 59 са на интензивно лечение.

Положителните тестове са 7,2 процента, а средната заболеваемост за последната седмица е спаднала до 259.

 

Източник: БТА