Проблемът е особено актуален за големите градове като София, Пловдив и Варна

Криза с намирането на желаещи да преброяват населението на страната през есента. За това алармираха от Националния статистически институт. Там се нуждаят от още около 5 000 преброители. Проблемът е особено актуален за големите градове като София, Пловдив и Варна. Експертите обясняват тенденцията с пандемията и страховете от лесно пренасяне на заразата. 

Магдалена Бонева е един от близо 25 000 души, желаещи да бъдат преброители. Наесен ще участва в кампанията за трети път. „Може да се каже, че съм ветеран в тази област”, казва тя.

 

 

За първи път работи като преброител през 2000 година. „За мен беше нещо ново, интересно, различно и продължава да е така”, допълва Бонева.

Националното преброяване започва на 7 септември, а страната ще бъде разделена на 40 000 преброителни участъка, във всеки един от които има до 120 жилища. От НСИ се опасяват, че при липсата на желаещи да броят, много от адресите ще останат непосетени. „Като цяло имаме недостиг основно в големите градове. Най-лоша е ситуацията в София“, казва Магдалена Костова.

Една от причините била пандемията, но според Магдалена Костова имало и други фактори, които превръщали професията „преброител“ в нежелана. „В големите градове има много затворени комплекси, недостъпни сгради, чипове, домофони“, коментира тя.

В опит да спасят Преброяване 2021 от НСИ стартират мащабна кампания. Заради кризата с намирането на преброители тя се промотира и на електронните табла на столичния градски транспорт.

Според НСИ работата като преброител е подходяща за студенти или хора, които нямат постоянни доходи.

Случаят с Магдалена обаче не е такъв. Тя е служител във фирма за мебели и ще съчетава тази професия с пoсещаването на адреси. Допълнителен стимул обаче било и заплащането. „Около 400 лева ще бъде цената за един участък“, казва тя.

И тъй като един преброител може да обхване най-много три участъка, то в най-добрия случай ще получи малко над 1000 лева.