Европейският главен прокурор е на двудневна визита в България

Европейският обвинител номер едно Лаура Кьовеши пристигна на изненадваща двудневна визита в България. Официалният повод - българските кандидати за европрокурори. Визитата ѝ е по нейна инициатива, съобщи министърът на правосъдието Янаки Стоилов. 

СНИМКИ НА КЬОВЕШИ В БЪЛГАРИЯ ВИЖТЕ ТУК

Първата среща на Лаура Кьовеши беше именно с правосъдния министър. Европейският главен прокурор пристигна в Министерството на правосъдието пеша. Кьовеши беше посрещната от протестиращи, които скандираха името ѝ и освиркваха главния прокурор Иван Гешев.

Срещата с Янаки Стоилов продължи 40 минути. Министърът запозна Кьовеши с приоритетите си като служебен министър на правосъдието. Той заяви, че е информирал Висшия съдебен съвет за очакванията да бъдат излъчени нови български предложения за европейски делегирани прокурори на мястото на отхвърлените шестима.

Стоилов отбеляза високите очаквания на българското общество за активни и резултатни действия на европейската прокуратура. Той изрази готовността на министерството за сътрудничество с Европейската прокуратура.

Кьовеши подчерта, че за ръководената от нея институция е много важно да отговори на високите очаквания и всички делегирани прокурори да заработят своевременно. Европейският главен прокурор подчерта, че с българското държавно обвинение е подписано работно споразумение за назначаване на 10 души и това не е въпрос, който подлежи на дискусия.

Лаура Кьовеши и министър Стоилов обсъдиха и темата за специализираното правосъдие. Гостът изрази становище, че въпросът е дискусионен и в Европейския съюз няма единен модел. Според европейския главен прокурор решението по въпроса е политическо и зависи какво е предложението на министъра на правосъдието. По думите ѝ разследванията срещу лица, заемащи висши длъжности, следва да приключват бързо, защото това е в интерес на самите тях, на обвинението и на обществото.

Протест пред Министерството на правосъдието посрещна Лаура Кьовеши (ВИДЕО+СНИМКИ)

Следващата среща на Кьовеши у нас в рамките на деня беше с главния прокурор Иван Гешев в Съдебната палата. Българският обвинител номер едно изрази увереност в перспективите за успешно сътрудничество в интерес на европейските граждани между Прокуратурата на България и Европейската прокуратура по противодействие на измамите със средства на Европейския съюз, злоупотребите с ДДС, изпирането на пари, корупцията и организираната престъпност.


​На срещата присъстваха заместниците на главния прокурор Даниела Машева, Красимира Филипова, Десислава Пиронева и завеждащият Отдел 8 във ВКП - "Престъпления против финансовите интереси на ЕС и взаимодействие с Европейската прокуратура" прокурор Камен Михов. От страна на Европейската прокуратура участие взеха българският представител в Европейската прокуратура Теодора Георгиева, и.д. ръководител на сектор „Стратегии и изпълнение“ Милан Ярон и говорителят Тине Холевоет.

Иван Гешев поздрави Лаура Кьовеши във връзка с официалния старт на работата на Европейската прокуратура на 1 юни 2021 г.