Европейският главен прокурор е на посещение у нас

„Прокурорът трябва да бъде независим и никой да не се намесва в неговата работа. Без независимостта на прокурорите не можем да говорим за независимост на съдебната система”. Това заяви европейският главен прокурор Лаура Кьовеши на брифинг в София. 

СНИМКИ ОТ БРИФИНГА ВИЖТЕ ТУК

Работно посещение без символно значение. Така Кьовеши определи двудневната си визита в България. Тя беше категорична, че конкретни дела не са били обсъждани. Във фокуса на вниманието е било попълването бройката на българските делегирани прокурори в институцията, която оглавява.

„Всъщност аз не съм на посещение, аз съм си вкъщи, ние имаме офис тук. Мое задължение е да наблюдавам работата на колегите от всички държави”, уточни европейският обвинител номер едно. 

Следващата седмица България ще стартира повторна процедура по избор на шестте останали свободни места за представители в Европрокуратурата, обяви Лаура Кьовеши след срещата си с ресорната комисия на Висшия съдебен съвет.

„Критериите са същите. Без съмнение, тези прокурори трябва да са независими, а също така да имат достатъчно прокурорски опит в разследването на финансови престъпления, корупция, пране на пари, измами с ДДС. Те не са подчинени нито на главния прокурор, нито на министъра на правосъдието или Висшия съдебен съвет”, заяви европейският обвинител номер едно.

Втори ден от визитата на Лаура Кьовеши у нас

От 1 юни всички разследвания за злоупотреби с евросредства над 10 млн. евро са под шапката на Европрокуратурата, напомни Кьовеши. Вече са получени над 300 сигнала, 120 от които идват от частни лица и компании. Колко от тях е подала България, не стана ясно.

„Ако някой се опита да се намеси в нашата работа, ако някой политик се обади на европейски делегиран прокурор и му каже да извърши това или онова, аз ще го направя публично достояние”, допълни Кьовеши.

Тя отказа да коментира или дава оценки за работата на българския главен прокурор Иван Гешев.

„Не става дума за доверие или лични чувства. Става въпрос, че ние трябва да зачитаме закона по всяко време”, обясни Кьовеши.

Кьовеши се срещна с Висшия съдебен съвет

Европейският главен прокурор добави още, че Европрокуратурата няма да се намесва в работата на българското държавно обвинение, а ще сътрудничи по спазването на нормативните уредби.

„Ние имаме задължения да сътрудничим и да сме в постоянен контакт с националната прокуратура”, поясни Кьовеши. 

Тя отказа да каже и дали Европрокуратурата ще разследва българите, санкционирани по закона „Магнитски”.  

„За да оцените фактите и престъпленията, трябва да разполагате с официална информация. Няма да правя оценки на база на това, което съм прочела или не съм прочела във вестниците. Ние сме готови да се справим с тези престъпления, които се извършват в държавите членки и, разбира се, сме готови да сътрудничим с всеки на тази планета. Нямам списък с лица, които трябва да бъдат разследвани”, каза тя.

 

 

Тя подробно обясни и каква точно ще бъде дейността на Европейската прокуратура.

„Ще разследваме престъпления, които засягат бюджета на ЕС, измами, трансгранични измами с ДДС, злоупотреби, пране на пари и организирана престъпност. Тази палитра от престъпни дейности не се докладва достатъчно добре, толерира се в полза на криминални организации”, уточни Кьовеши. 

 

 

„Качеството на дейността на една прокуратура зависи от няколко факта - от независимостта, от законодателните инструменти, от човешките и финансовите ресурси. Зависи и от качеството на хората. Затова за Европейската прокуратура е много важно да имаме независими, активни и смели прокурори”, обясни още Кьовеши.

Протест пред Министерството на правосъдието посрещна Лаура Кьовеши (ВИДЕО+СНИМКИ)

Европейската прокуратура вече е започнала работа по случай, свързан с измама с ДДС. Престъпленията са извършени в над повече от пет държави членки. Щетите са оценени на 70 млн. евро, обяви тя. 

Кьовеши обясни, че знае за държави членки, които заявяват, че нямат случаи за Европейската прокуратура, но добави: „Според мен няма чисти страни и не можем да говорим само за обичайните заподозрени - където има много незаконна дейност. Аз съм сигурна, че престъпления има във всички държави членки и нашата работа ще е да ги разследваме”, заключи европейският обвинител номер едно.

Протестиращи с искане за оставка на главния прокурор Иван Гешев чакаха Кьовеши пред сградата на представителството на Европейската комисия. До среща с нея не се стигна. 

Лаура Кьовеши пристига в България