С него ни запознава Виктория Бояджиева

Интересът на българите към „зелените карти” за гражданство в далечна Америка намалява. Тези, които вече са успели да уредят живота си там, разказват, че българското себеусещане остава, колкото и години да минават. Въпреки това не смятат да се връщат скоро. С един такъв българин ни запознава Виктория Бояджиева.  

Във вените на Петър Кирилов от Тополовград не тече българска кръв.., а вино. Закърмен е с традициите на лозето. Никой не се учудва, когато избира да учи винопроизводство в Хранително-вкусовия университет в Пловдив, нито пък когато отива на стаж в Америка.

25-годишният Петър решава да си пусне документи за „зелена карта”  и печели. Започва работа като технолог и до ден днешен това е постоянната му работа. Един ден един гроздов хълм му разкрива нов хоризонт – дава му идея.

„Забелязах, че лозето в тази планинска част е специфично, по-интензивно и исках нещо да създам”, разказа мъжът.

Готовата продукция носи име, което заздравява българския корен на Петър, предизвиква умиление у сънародниците му зад океана и буди любопитство у американците. Кръщава я „Кукери“.

В сърцето на винарската индустрия на Щатите Петър твърдо застава зад традицията и решава да произвежда вино по стар български обичай. Успехът след всеотдайността не закъснява. Българското вино, което расте на американска почва, печели медали и отличия.

Ценителите на вина зад океана не пропускат да попитат за нетипичното име на вината. Така Петър става посланик на нашите обичай, като ги популяризира на километри от родината. Мислил е и за това да събере кукери в Калифорния.