Майки доброволки помагат на деца в нужда

България е 45-та в света по щедрост, по данни на Световния дарителски индекс за миналата година. Той се отнася за 114 държави, а нашето място може да се определи като рекордно добро – до неотдавна страната ни е била на опашката на класацията.

ЗЛОУПОТРЕБА С ПОМОЩИ: Мними нуждаещи живеят на гърба на дарители

В първата десетка се нареждат Индонезия, следвана от Нигерия, Нова Зенландия, Косово и Тайланд. Традиционният титуляр - Съединените щати, слиза от върха до 19-то място в класирането. В какво се изразява щедростта на българите: 64 на сто от сънародниците ни са помогнали на непознат, 34 на сто са дарили пари, а 12 на сто са били доброволци. 

Росица Букова e спортист, майка, жена със силен характер и хъс, която е свикнала да живее във вихър. Преди 16 години решава да дари бебешки дрехи в дома за медико-социални грижи в Перник. Едно посещение при невръстни деца, което преобръща разбиранията й за това кое си струва и кое не.

"Когато за първи път стъпих там, при бебетата, може би съм била 3-ти, 4-ти месец бременна. Усещането е много специфично за една жена най-вече. Защото ситуацията тогава беше такава. В едно голямо помещение, в една стая са около 20 – 30 бебета. Усещането беше за някаква агресия. И за някаква… някакво неправилно случване. В смисъл, аз не можех да си обясня. Много плаках на връщане си спомням. Качих се в колата и до София дружно плакахме четири жени", спомня си Росица Букова – председател на фондация „Движение на българските майки“.

СИЛАТА НА ДОБРОТО: История за помощ с щастлива развръзка

След горчивината у тези майки идва чувството за дълг към видените очи. Започват все по-често да ходят в различни домове за деца, лишени от родителска грижа и за деца с увреждания. Избягват да гадаят защо една жена може да изостави детето си.

Повече гледайте във видеото.