Какво се случва със Стефан от врачанското село Вировско

Това е история за подадена ръка след репортаж на NOVA. Преди Великден ви разказахме за една инициатива във Facebook  в помощ на самотните хора в Северозападна България. Тогава репортерът Румяна Попова ни срещна с един пенсиониран словослагател от село Вировско. И думите отвориха железни врати за него – от бедността и самотата към съпричастността.

С работните ръкавици посреща екипа ни Стефан - мъжът от врачанското село Вировско, който трогна зрители на NOVA малко преди Великден с тежката си съдба. Бившият словослагател е прикован към инвалидната количка след измръзване в снежна преспа. Живее трудно в къща, която се пълни със скатни води при всеки обилен валеж. Мерил я, както можел. По думите му водата стига около половин метър.

Доброволци осигуряват великденска трапеза за възрастни и болни хора (ВИДЕО)

 Дарител, настоял да остане анонимен, осигури средства, за да му помогне.

„В къщата на Стефан вече започна големият ремонт, който ще направи на животът му много по-лек и много по-хубав, въпреки неговото положение. Много се радвам, че има такива хора като вас, като майстора, като госпожата, която дари средствата. Аз се радвам, че има точно такива хора и то не са малко, много са”, заяви Нанко Тодоров, кметски наместник на Вировско.

„Първоначално започнахме с изкопа и трябва да се довърши този изкоп, като с дренаж да отведем водата от къщата и тогава ще започнем ремонт на стаята”, обясни Коста Костов.

Паралелно с отводняването работниците къртят компрометираната от влагата мазилка, изгнилото от нея дюшеме, изнасят навън засипката под нея, която още е мокра. До месец стените на двете стаи ще бъдат измазани, боядисани, подът ще бъде направен с плочки, за да може по-лесно да се движи с инвалидната си количка. Затова хората от селото пожелават на всички хора в нужда да срещнат поне по един човек с добро сърце, който да предложи помощта си.

Повече гледайте във видеото