Това реши Столичният общински съвет

Премахват паркоместата за депутати на площад „Александър Невски” и при бившия партиен дом. Това реши Столичният общински съвет с 52 гласа „за” и двама въздържали се.

В момента депутатите имат на разположение общо 185 паркоместа. За всяко едно от тях администрацията плаща по 100 лева на месец без ДДС. С решението си днес Столичният общински съвет удря по привилегията на народните представители. На площад „Александър Невски” от 105, паркоместата ще станат 50 и ще влизат в „Синя зона”.

Планират изграждане на модерни паркинги в София

Близо месец преди България да избере новите 240 депутати, Столичният общински съвет реши да премахне охраняемия паркинг, който ползват народните представители на пл. „Александър Невски”.

„Никой не се отказва лесно от привилегии, друг е въпросът дали има право да ги ползва и дали е морално”, коментира председателят на транспортната комисия Карлос Контрера.

До реконструкцията на площада при храма са предвидени и до 50 паркоместа, които да бъдат част от „Синята зона”.

Редуциране на паркинга ще има и зад бившия партиен дом.

„По споразумението от 2007 година са заплащали по 100 лева на паркомясто, а наредбата на Столичната община казва, че служебният абонамент се заплаща 650 лева за „Синя зона”, толкова ще трябва да заплащат и те на месец за паркомясто”, заяви Карлос Контрера.

Според общинския съветник от „Спаси София” Борис Бонев решението на местния парламент е стъпка в правилната посока, но недостатъчна.

„Над 1000 са местата, които напълно необосновано се ползват от различни институции в цяла София. 1000 места, които се равняват на два подземни паркинга в цяла София. Затова съм внесъл доклад тези места да бъдат върнати на софиянци”, заяви Борис Бонев.

Разбиват стъкла на коли - отмъщение или война за паркоместа? (ВИДЕО)

Той предлага намаляване и на паркоместата, които се ползват от Столичната община.

„Не мога да приема и няма да приема никога всеки един служител на Столична община да има правото безплатно в самия център на София да може да си паркира по цял ден. Столичната община трябва да е за пример”, коментира Бонев.