Събитието откри главният прокурор Иван Гешев

Днес главният прокурор Иван Гешев откри Втория работен форум на главните прокурори на балканските държави. Събитието се проведе в София под надслов „Ролята на прокуратурата за утвърждаване на върховенството на закона".

„Най-доброто оръжие е личният професионален контакт между колеги прокурори, което прави по-ефективна нашата работа в борбата с престъпността“. С тези думи Гешев откри форума и изрази увереност, че „работата на институциите от толкова много държави може да служи като образец за разбирателство". 

 

 

На събитието присъстваха главният прокурор на Турция Бекир Шахин, главният прокурор на Република Северна Македония Любомир Йовески, главният прокурор на Албания Олсиан Чела, първият зам.-главен прокурор на Румъния Богдан Лику, Миланко Каянич - заместник-главен прокурор на Босна и Херцеговина и ръководител на Специализиран отдел за военни престъпления, прокурори от Сърбия, Словения, Гърция и Черна гора.

Снимка: Прокуратурата

Представляващият Висшия съдебен съвет Боян Магдалинчев напомни, че прокурорите трябва да знаят, че могат да си вършат работата без политически натиск и страх и затова е необходимо да отстояват с категоричност своята независимост в рамките на съдебната власт. 

Натискът срещу независимостта на прокурорите е недопустим. Особено този, който идва от политиците. Това беше един от изводите от провелата се дискусия.

Снимка: Прокуратурата