Тя е в София за Срещата на върха по Инициативата „Три морета”

„Най-накрая се вижда светлина в тунела по отношение на икономическата ситуация, което се дължи на смелостта на пишещите политиките в региона”. Това заяви управляващият директор Международния валутен фонд Кристалина Георгиева, която е в София за участие в Срещата на върха по Инициативата „Три морета”. 

Байдън пред участниците в „Три морета”: Има невероятен потенциал, за да се подобри просперитетът на този регион

„Светлината е по-силна за страните, участващи в Инициативата „Три морета”, отколкото за техните западни съседи”, подчерта Георгиева.

Тя очаква, че през 2021 г. регионът ще достигне равнището на БВП от 2019 г., с което изпреварва останалите държави в света.

„Растежът на БВП ще е 3,8%, което е двойно по-високо, отколкото на 15-те държави членки от ЕС. Свиването на икономиката, вследствие на коронавируса, се управлява по-добре. Дефицитът е 4%, което е наполовина от този от Западна Европа”, каза още председателят на МВФ.

 

 

По думите ѝ, това е добра новина, защото означава, че процесът на сближаване и конвергенция ще продължи, сближаването на доходите, както искат народите на тези държави.

На този фон Георгиева уточни, че Международният валутен фонд ще отпусне 650 млрд. долара за Централна и Източна Европа. МВФ ще емитира книжа, които да допълнят тази сума, която е и рекордна. През 2009 г. бяха емитирани 250 млрд. долара.

Парите ще са за възстановяване от пандемията. Кристалина Георгиева подчерта, че най-добре би било е да се инвестират в инфраструктурни проекти.

„Изчислили сме, че на 1 евро, изразходвано за инфраструктура, се връщат 1,7 до 2,5 евро. И това в дългосрочен план стимулира растежа”, допълни тя.

Предстои през следващите седмици да стане ясно как ще може да се кандидатства за тези средства.

„В рамките на следващите дни Съветът на директорите на Фонда да придвижи към гласуване от всички страни членки предложение за емитиране на 650 млрд. долара. Това е инжекция в резервите на всички страни членки на Фонда. Дава ново пространство, ново място за фискални действия”, уточни Георгиева.

„Три морета”: България е домакин на шестата Среща на върха (НА ЖИВО)

Управляващият директор на МВФ акцентира върху три теми - икономическата прогноза за региона, ролята на инициативата „Три морета” за подобряване на икономическата прогноза, и как от МВФ могат да помогнат на тази инициатива.

„Разглеждаме региона като такъв, който интегрира нисковъглеродни инвестиции, подходящи за климата, което е нещо много важно за конкурентоспособността и за привличане на инвеститори, и по този начин регионът ще стане по-силен да се изправи пред това, което ни предстои. Всички знаем за какво говоря - климатична криза, каза Георгиева, която изтъкна също ангажимента към дигиталната свързаност.

Според нея не се говори достатъчно за ролята на социалната инфраструктура.

„Пандемията ни научи колко е важно да обръщаме внимание на социалната инфраструктура. Как недостатъците в здравната система и образованието ни държат „заложници”. Нашият регион не е изключение в това отношение. В инициативата NextGenerationEU нашият регион планира да задели по-голям дял инвестиции, насочени към наука и здравеопазване. Това означава дигитализация на училища, здравни системи, за бизнес сферата това означава засилена конкурентоспособност на нашия регион. Но не бихме си свършили работата, ако не направим инвестиции в научноизследователска и развойна дейност и иновации - за което призовава президентът Радев”, отбеляза Георгиева.

ИНИЦИАТИВАТА „ТРИ МОРЕТА”: Домакин на форума е президентът Румен Радев

„Защото изпреварваме останалите по растеж, но изоставаме по инвестиции в тази сфера. Половин процент повече дял на научноизследователска и развойна дейност в БВП ще донесе 5 процента ръст в дългосрочен план. Ние в МВФ сме зад вас, имаме инструмент, който се казва „оценка на инвестициите в публична инфраструктура”, за да може да анализирате по-добре къде да инвестирате, заключи Кристалина Георгиева.

Инициативата „Три морета“ е политически проект на 12 европейски държави членки на ЕС, на ниво държавни глави. В него участват България, Австрия, Хърватска, Чешката република, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия и Словения.

ВСИЧКО ЗА ИНИЦИАТИВАТА „ТРИ МОРЕТА” ЧЕТЕТЕ ТУК