Проверката е предприета след писмо на бившия министър Емил Димитров

Европейската специализирана прокуратура проверява Оперативна програма „Околна среда”. Това обяви екоминистърът Асен Личев.

Проверката е предприета след писмо на бившия министър Емил Димитров, с което той изпраща ОПОС на прокуратурата, като преди това го е наградил с 200% ДМС, заяви още министър Личев.

„Оказа се, че първата работа на Европейската прокуратура в България е свързана с МОСВ и лошото управление на ОПОС”, каза Личев.

Преди това той коментира как са харчени пари във ВиК сектора.

„Над 4,6 милиарда са дадени за него, като парите са били за канализация, пречиствателни станции и намаляване на водните загуби. Виждате какъв е ефектът от тези пари, особено по отношение на намаляването на водните загуби”, коментира Личев. 

Той даде и примери.

„В Бургас – 600 милиона, в Монтана – 63 милиона лева. 1 към 10. Тези пари са дадени за канализация, пречиствателни станции и намаляване на водните загуби. Над 4,6 милиарда само по ОПОС и само от ПУДОС”, заяви Личев.

Бившият министър Емил Димитров обясни, че в началото на годината е сигнализирал главния прокурор, след като до него достигнали редица сигнали за нередности. Например, само три фирми, усвоявали милиони от програмата. Последвало уволнение на служители и директори в министерството. Според димитров сега пак били върнати отново на постовете си. 

"Всичките материали и преписки, които бяха изготвени за нарушенията по искане на прокуратурата бяха унищожени. Така че г-н Личев да бъде така добър да обясни след като отлично знаеше за какво да уволнени тези хора защо ги сложи за свои зам министри и защо ги възстанови после като директори на тази оперативна програма", заяви от своя страна Бившият министър на околната среда и водите Емил Димитров. 

Той коментира и раздадените допълнителни вънграждения на служители в оперативната програма: "Наградил съм всички служители, както всяко тримесечие преди мен редица министри са го правили. Г-н Личев също е взимал ДМС в нашето министерство". 

А от днес е започнала процедура по стопиране на строежа на СПА хотел на първа линия на плаж „Бутамята” в Синеморец, обявиха още от еко министерството.  Преди седмица протестиращи настояха за незабавно спиране на строежите в Синеморец и по крайбрежието на парк „Странджа”.