Това обяви Министерството на здравеопазването на страната

Израел започна днес да поставя трета доза от ваксините срещу коронавируса на хора със слаба имунна система. Това става на фона на нарастването на случаите на зараза с коронавируса, свързани с разпространението на силно заразния вариант "Делта", предаде Франс прес.

Държавата беше една от първите в света, които в средата на декември поставиха началото на голяма кампания за ваксинация. Страната сключи договор с компанията Pfizer, която я снабди бързо с милиони и дози от ваксината си в замяна на данни за ефекта от нея. Тази кампания позволи да се поставят две дози от ваксината на над 55 процента от населението. При най-възрастното население ваксинираните напълно са дори 85 процента.

Pfizer ще иска разрешение за прилагане на трета доза от ваксината

Всичко това доведе до отваряне на кафенетата, баровете и магазините, а броят на новозаразените спадна от 10 000 на под 100 на ден. Но в последните седмици броят на случаите тръгна нагоре на фона на разпространението на варианта Делта на вируса. Властите върнаха някои ограничения, като например носенето на маски на затворени обществени места.

Днес Министерството на здравеопазването на страната обяви, че разрешава поставянето на трета доза от ваксината на Pfizer на някои хора със особено уязвима имунна система и която не реагира достатъчно добре на поставените досега две дози.

"Има все повече доказателства, че пациентите с имуносупресия не развиват достатъчно задоволително ниво на антитела след двете дози от ваксините срещу коронавируса. Някои могат да развият тези антитела след третата доза", се казва в съобщение на министерството на здравеопазването.

Първите трети дози днес бяха поставени в болницата Шеба в Тел Авив.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК