Гръцките власти обявиха, че страната се намира в четвърта вълна

Сблъсъци във Франция и Гърция. Причината - новите ограничения заради коронавируса и намеренията за задължителна ваксинация. Гръцките власти обявиха, че страната се намира в четвърта вълна на пандемията, а пикът ѝ ще е през август.

Масово недоволство срещу задължителното ваксиниране в Гърция (СНИМКИ+ВИДЕО)

Близо 20 000 души излязоха в редица френски градове, за да протестират срещу новите изисквания за посещение в заведения и киносалони, както и срещу задължителната ваксинация за медицинските служители. На протеста в Париж избухнаха безредици. Някои участниците хвърляха бутилки по полицаите. Силите на реда отвърнаха със сълзотворен газ.

„Аз съм категорично против здравния пропуск, защото намирам за абсурдно да се ваксинирам, само за да мога да пия кафе или да се кача във влак. Това е лудост”, смята жителката на Париж Кати.

„Реших да протестирам днес, за да покажа, че съм против здравния паспорт. Това е напълно недемократична и произволна мярка. Насочваме се все повече към диктатура”, обясни Жан-Луи.

Сблъсъци в Париж при протест срещу здравните сертификати (СНИМКИ+ВИДЕО)

Остри критики предизвиква намерението на правителството да се налага 10-дневна карантина за далите положителен тест за коронавирус. В правомощията на полицията ще бъде да взима проби от случайни граждани.

Противници на мерките срещу COVID-19 протестираха и в гръцката столица. Демонстрантите се събраха пред парламента и се обявиха срещу ваксинациите и ограниченията.

„Всеки човек има правото да избира. Ние сме тези, които избират. Няма правителство, което да избира вместо нас. Ние решаваме какво да правим с телата си”, посочи организаторът на протеста Федон Воволис.

В понеделник премиерът Кириакос Мицотакис обяви, че ваксинацията за медиците, както и за персонала в домовете за възрастни хора, става задължителна, а онези, които откажат да се ваксинират, може да изгубят работата си.

В пет области няма регистрирани нови случаи на COVID-19

От петък, 16 юли, до края на август в местата за развлечение, в баровете, в кината и театрите, а също във всички закрити пространства, ще бъдат допускани единствено ваксинирани.

Конституционният съд в Испания обяви, че забраната да се напуска дома, наложена през пролетта на 2020 г., е в разрез с конституцията. Според магистратите проблемът е не в самата забрана, а в използвания за налагането ѝ режим на повишена готовност. Съдиите смятат, че той не е достатъчен за ограничаване правото на придвижване на хората.