Сигналът в МВР срещу експремиера бил за намеса в разследване срещу Мирослав Найденов

Бившият премиер Бойко Борисов се яви в националната полиция.  Причината - да даде писмени сведения по три сигнала от 2009 до 2012 година. След 45 минути престой там, Борисов не разкри подробности. В същото време пред сградата го очакваха симпатизанти на ГЕРБ.

Бойко Борисов се яви на разпит в МВР

Минути  преди 10 бившият премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов пристигна в сградата на Националната полиция. Той и адвокатът му Менко Менков останаха вътре точно 45 минути. На излизане експремиерът каза само, че е давал сведения по три сигнала. Загатна кой е единият от тях, но без конкретика. А през цялото време, докато Борисов беше в полицията, отвън го очакваха симпатизанти на ГЕРБ, които нетърпеливо скандираха "Пуснете Бойко".

„Надявам се да си изляза жив, другото не го знам как ще се развие. Ако въобще изляза, може и да ме задържат”, заяви Борисов на пресконференция във вторник. Два дни след тези думи, Борисов излезе жив от Националната полиция. Но не влезе в детайли за какво е давал писмени сведения.

„За съжаление и по трите сигнала, където давах сведения, всичките са за това, че някой нещо чул, че някой, когато правил крос, нещо говорил. Това са от 2009 година до 2012 година. За заплаха, че някой ще го ям”, посочи той. 

Борисов след разпита: Повикаха ме за неща, които някой е чул по време на крос (ВИДЕО+СНИМКИ)

Тази заплаха е записана в сигнал до силовия министър Бойко Рашков. В него пише, че през 2009 година тогавашният премиер се е намесил в разследване срещу неговия министър Мирослав Найденов, като е заплашил свидетел с думите „че има жена, деца и семейство, които няма да разберат дали не ядат неговото месо”.

„Потърпевшо лице”, което да е заплашвано и да е подал сигнал, няма. Има сигнал от трето лице, което е чуло, че се говори, че има заплашване. Категорично отхвърлям твърденията на някой, че Борисов по някакъв начин ме е подкрепял или е опитвал да влияе на това досъдебно производство, което отдавна е прекратено”, обясни той.

И още – пред NOVA Мирослав Найденов обяви, че в началото на седмицата отново е викан в полицията.

Бивш земеделски министър на разпит в полицията

„По същия случай, но по сигнал от друг човек. За същото нещо, за същите абсурди”, каза той.

А докато Борисов беше в полицията, отвън го очакваше протест. Срещу президента Румен Радев и вътрешния министър Бойко Рашков. И в подкрепа на Борисов.

„Ако така ще се решават политически битки, то ние се превръщаме в Беларус. Спокойно можем да наречем Румен Радев новия Лукашенко”, каза  Станислав Недков – Стъки.  

Симпатизантите на Борисов се усъмниха, че има провокатор сред тях. Именно в лицето на жена от Беларус. Която пък се представи за журналист от „Ал Джазира”. При идването на експремиера , тя се опита да препречи пътя му. Това допълнително разгневи събралите се хора, които сигнализираха на полицията.

На финала – бившият премиер си тръгна с овации  А сочената за провокатор журналистка напусна сградата на Националната полиция около час по-късно.