За нас е по-логично да имаме партньори в посоката, в която гледаме, каза Тошко Йорданов

„Има такъв народ” ще приеме подкрепа за кабинет от „Демократична България” или „Изправи се! Мутри вън!”. Ако не я получи, няма да предлага правителство в парламента. Това стана ясно на пресконференция. В нея участваха Тошко Йорданов и Филип Станев, както и предложения от партията за премиер Николай Василев. Тримата отговаряха на въпроси на журналисти, а основният повод за пресконференцията беше именно оттеглената номинация на Василев.

Новото предложение за министър-председател не беше обявено. От „Има такъв народ” не обявиха и рокадите, които предвиждат в проектокабинета си.

„Ще предложим нов проект за кабинет, ако не бъде подкрепен - предсрочни избори", каза Тошко Йорданов.

Според него и Филип Станев, ако не получат подкрепата на двете протестни партии, хората на Трифонов изпадат в хипотеза да бъдат подкрепени от ГЕРБ и ДПС. „И тогава край с нас”, каза Станев.

За „Има такъв народ" било логично да имат партньори в посоката, в която гледат -  „Демократична България" и „Изправи се! Мутри вън!". Тошко Йорданов обясни, че са имали неформална среща с Мая Манолова за организиране на среща в Народното събрание. „Учуден съм, че за „Демократична България" сме по-голям враг от ГЕРБ, те нищо не казват за Бойко Борисов", коментира Йорданов.

От „Има такъв народ" припомниха, че ако те не вземат властта, ще се завърти парламентарната рулетка и втората или евентуално третата политическа сила също ще се опитат да предложат правителство.

„Ако не получим подкрепа за този кабинет от „Демократична България" и „Изправи се! Мутри вън!", те имат пълната свобода, ако мандатът отиде при тях, да се договорят с Карадайъ, с Нинова и с Бойко Борисов", каза Йорданов. 

„Не смятаме, че трябва да има предсрочни избори. Ако някой иска да връща ГЕРБ на власт, да излезе и да го заяви", допълни той.

От „Има такъв народ" коментираха и ревизията на предложения кабинет и какви лица може да влязат в него. 

 „Имаме сериозни разминаване със служебното правителство по отношение на финансовата политика. Ще видим дали някой от сегашните министри ще влезе и в нашия кабинет. В служебния кабинет има хора на ДПС. Това е мое мнение - не ангажирам с него никого", допълни той. 

„Джипката падна в дерето. Няма я вече. На нейно място идва демокрацията", заяви Филип Станев.


Николай Василев пък каза, че счита атаките срещу него отдясно за приятелски огън. „Не съм зависим нито от ДПС, нито от задкулисие. Този кабинет няма нищо общо с НДСВ, освен мен. Били сме в коалиция с ДПС, защото тогава това гарантираше влизането на България в ЕС”, заяви Василев.

ИТН оттегли номинацията на Николай Василев за премиер, предлага ревизиран състав на МС (ОБЗОР)

„Аз съм единственият човек в България, който навремето е уволнил Делян Пеевски. Преди две десетилетия загубих главата си в Министерството на икономиката, защото се опитах да приватизирам „Булгартабак”, обясни той.

Според информация на „24 часа”, които цитират „Блиц”, Делян Пеевски е заявил, че никога не е бил уволняван от Николай Василев.

 

 

„Ако можехме да получим подкрепа, това щеше да бъде най-реформаторският кабинет от началото на прехода и щеше да работи с непозната досега скорост. Това щеше да е правителство с ДНК на бъдещето”, заяви Василев. Преди това той благодари на Слави Трифонов за доверието, което му е гласувал.

„През последните 2 месеца на съвместна работа имах възможност да опозная и него, и част от парламентарната група. Благодаря и на медиите за съвместната работа през последните 24 години. Благодаря и на всички, които ме подкрепиха по медиите”, каза Василев.

Според него с предложения от „Има такъв народ” кабинет, българското общество се е убедило, че нацията има образовани и компетентни хора.

Саня Армутлиева се отказва от номинацията за министър на културата

 

 

„Най-озадачен и разочарован съм, че получих атаки от десния сектор, защото това според мен са мои съмишленици и приятели. Затова считам това за приятелски огън. През целя си живот като публична личност от 1997 г. насам съм се определял единствено като десен реформаторски икономист и вероятно съм по-голям реформатор от много хора, които се наричат десни”, каза Василев.

Той изтъкна още, че не се разграничава от миналото си, а се гордее, че е бил „част от онова поколение държавници”.

„Бил съм част от Тройната коалиция, не защото съм ляв или съм от ДПС, а защото нямаше каква друга коалиция да се направи по онова време. Това гарантираше влизането на България в ЕС”, каза Василев.

Той спомена и някои от основите ценности и приоритети, които е бил готов да отстоява като евентуален премиер – Западна ориентация на страната, върховенство на закона, свобода на медиите и свобода за бизнеса.

„Разработих документ от 68 страници „Модернизирай България", каза Василев. 

„В понеделник Слави Трифонов прочете 14 приоритета. Вие бяхте прави, че това не са всички. В този документ има около 300 приоритета. Документът трябва да се гледа в неговата цялост като идеология и платформа", каза Василев.

Той обясни и за кандидатите за министри.

Радев обяви кога свиква Народното събрание

„Те бяха съвместно подбрани и излъчени от ръководството на партията, от Слави Трифонов и от мен като потенциален премиер. Никакви чужди посолства не са имали отношение към това”, каза Василев.

Станислава Армутлиева сама се е отказала от номинацията си за министър, отбелязаха от „Има такъв народ”.  

Николай Василев коментира икономическата ситуация у нас в момента. Според него тя е „драматична, защото разходите към момента са над 43% и вървим към 50%”. „Това са нечувано високи разходи като процент от БВП в историята на България”, каза Василев.

Ползите от влизането ни в Еврозоната били много. „Икономическите въпроси като инвестиции, търговия, туризъм, са само 10% от ползите. 40% от ползите са сигурността на българските банки. Останалите 50% са нещо друго. Членството в Еврозоната е имидж”, каза Василев.

ПОЛИТИЧЕСКАТА КРИЗА СЕ ЗАСИЛВА: Без подкрепа за проектокабинета на ИТН (ОБЗОР)

„Прокуратурата трябва да бъде променена, трябва да бъде извадена от съдебната власт”, каза Тошко Йорданов.

НОВ КАБИНЕТ ИЛИ НОВИ ИЗБОРИ - ВСИЧКО ПО ТЕМАТА ЧЕТЕТЕ ТУК