ГЕРБ и "Демократична България" с първи коментар

Слави Трифонов оттегля номинацията на Николай Василев за премиер в предложения от него кабинет. Това обяви лидерът на "Има такъв народ" в пост във Facebook. И допълни, че в петък ръководството на партията ще предложи и ревизиран състав на Министерския съвет.

Слави Трифонов представи проектокабинета на ИТН

"В деня след изборите аз предложих проектокабинет, съставен само от високообразовани професионалисти и с ясни приоритети. За министър-председател предложих икономиста Николай Василев, човек с опит в политиката, в държавната администрация и в реалния бизнес. Само за три дни върху него се изля огромна помия. Оказа се, че няма никакво значение колко са образовани кандидат-министрите, колко добри специалисти са, колко ясни приоритети има пред тях. Оказа се, че това не е важно за онези медии и политици, които нарочиха Николай Василев за проводник на ДПС, твърдение, което няма нищо общо с истината", пише Трифонов. 

 

Кои са кандидат-министрите на "Има такъв народ" (ВИДЕО+СНИМКИ)

"Въпреки това, аз разбирам, че страната няма нужда от нестабилност и нови избори. За мен не е толкова важно какви лъжи изрекоха част от партиите, които не са от статуквото. За мен е много по-важно да се „изчегърта“ моделът ГЕРБ от обществения и политически живот на страната. Защото това е основният враг на държавността и демокрацията. Аз го разбирам, за разлика от някои други. Затова реших да оттегля кандидатурата на един достоен човек като Николай Василев, защото никой не е по-важен от проблемите пред нас като общество. Ние, като партия спечелила изминалите избори, ще предложим съвсем скоро нов министър-председател с ревизиран състав на Министерски съвет", допълва той.

 

 

"И понеже вярвам, че всичко трябва да се случва публично пред вашите очи, утре в БТА, точно в 13 часа, част от политическото ръководство на „Има такъв народ“, заедно с г-н Николай Василев, ще дадат пресконференция, на която ще отговорят на всички въпроси на всички журналисти. Силата е в истината", казва още Слави Трифонов. От партията посочиха, че лидерът им няма да присъства.

Николай Василев не отговаря на обажданията ни. Потърсихме за коментар и останалите политически партии. В позиция от ГЕРБ посочват:

„Колкото сериозно и отговорно беше представено това правителство, толкова отговорно и сериозно беше и прибрано. Това е първото правителство в историята, което подаде оставка, преди да е избрано".

От „Демократична България” заявиха, че е твърде рано да дадат окончателно заключение дали бих подкрепили „Има такъв народ”, а от БСП и ДПС отказаха коментар.

„Аз не съм сигурен, че виждам обрат. Това е синдромът Борисов – каквото и да направиш, някой друг ти е виновен”, смята Николай Хаджигенов.

Председателят на коалицията "Изправи се! Мутри вън!" Мая Манолова обяви, че приветства решението на Трифонов. Според нея това е стъпка в правилната посока.

"Браво на Слави и "Има такъв народ"! Приветстваме решението на Слави Трифонов да предложи друг състав на кабинет. Това е стъпка в правилната посока към постигане на консенсус на партиите на промяната за общи действия. Борисов да не бърза да потрива доволно ръце". Това написа във Facebook Манолова.

"Усилията за устойчива промяна на модела изискват именно намирането на съгласие, прозрачност и гаранции за реформи. Това са повишаване на доходите, преизчислявяне на пенсиите, незабавна подкрепа на малките и средни фирми след пандемията, помощ за хората с увреждания, децата и семействата, съдебна реформа и ревизия на управлението на Борисов", посочва Манолова.

"Сигурна съм, че готови за такива решителни реформи хора ИТН може да посочи до дни в един силен отбор. Прозрачно. С дневен ред какъвто хората очакват. И с персонален състав приемлив за широката общественост", коментира тя. И отбелязва, че днес не е бил добър ден за Борисов.

Ситуацията коментира и социологът Първан Симеонов в студиото на NOVA. В интервю от преди няколко дни той заяви, че Слави Трифонов се самоубива политически с предложения от нея кабинет.  

 

 

„Трифонов е осъзнал грешката си и опитва да я поправи. Сега се отваря врата за преговори и намиране на общ път за партиите на протест. Това е добро решение. Сега проетокабинетът става по-възможен”, смята той.

Симеонов определи като грешка липсата на диалог с останалите политически партии.

„Ситуацията е такава, че народът не е дал отговорността само на една партия. Поръчката е за промяна през няколко партии, които наричаме партии на протеста.  Логично бе да се потърсят мостове между тях. Разбира се, беше забавно за гледане да се види как едната партия ревнува, а друга се ядосва. Това са нормални неща. В политиката има и грешки, но част от изкуството да бъдеш политик е да си гъвкав и да си признаваш грешките”, посочи социологът.

Според него ще бъде открита някаква среда между трите партии на протеста.

НОВ КАБИНЕТ ИЛИ НОВИ ИЗБОРИ - ВСИЧКО ПО ТЕМАТА ЧЕТЕТЕ ТУК